Толерантност към различието, преодоляване на негативните предразсъдъци и превенция на

...
Толерантност към различието, преодоляване на негативните предразсъдъци и превенция на
Коментари Харесай

Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието и сега са цели на образованието

Толерантност към разликата, превъзмогване на отрицателните предубеждения и предварителна защита на агресивното държание и насилието и сега са предстоящи резултати от образованието. Това се показва в информация на Министерството на образованието и науката (МОН) за проучването на функциите и равнопоставеността на половете в учебно заведение, направена за " Дневник ".

След напрежението в обществото, че рафитикацията на Истанбулската спогодба ще докара до вкарване на така наречен джендър идеология в образователните стратегии, образованият министър Красимир Вълчев съобщи в изявление за " Дневник ", че промени в образователното наличие няма да бъдат правени, защото и сега се учат полезностите на толерантността и взаимното почитание.

Темата за функциите и равнопоставеността сред половете се визира по история, философия и гражданско обучение. В часовете се учи за уважението като съществена регулативна настройка в връзките сред хората и се възпитава настройка на обществена взаимност и приемливост към разликата. От просветителното министерство споделят, че изложените тематики в общообразователната подготовка на учениците надалеч не изчерпват ангажираността на ведомството по поставените въпроси, защото превъзмогването на отрицателните настройки изисква по-активно говорене и по-действени политики. Заради това е призната Наредба № 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното обучение, в която е заложено, че резултатът от гражданското обучение още в началното учебно заведение би трябвало да е запознаване на учениците с правилото на равнопоставеност на половете.

В прогимназиалния стадий се чака от учениците да схващат нуждата от превъзмогване на отрицателните предубеждения, а в гимназията към този момент да преглеждат правата на индивида като рамка, която може да служи за битка с несправедливостите, показват от МОН. Темите за толерантността и предварителната защита на насилието са заложени също и в часа на класа. Освен това основаването на училищен препоръки като форма на ученическо самоуправление съгласно просветното ведомство също е доста значим тласък за образуване на настройка за предварителна защита на насилието.

Семейни функции, цивилен права, секс

За функциите, отговорностите и взаимоотношенията в фамилията се учи още в първи клас по " Роден край ". В часовете по " Околен свят " във втори клас учениците би трябвало да развият умения да пазят правата си без да нарушават правата на другите. За първи път понятието цивилен права се учи в четвърти клас по " Човекът и общество ", където се създава тематика " България и българското общество през XX век ". В същия клас по " Човекът и природата " учениците би трябвало се научат да разказват по схеми размножаването и развиването на индивида и предстоящите промени в детския организъм в процеса на съзряването му.

За половите кафези и органи на мъжката и женската полова система се учи по " Човекът и природата " в шести клас. Тогава учениците би трябвало да разказват особеностите в съзряването на двата пола, да правят оценка отговорността и риска за здравето на израстващия организъм при ранни полови контакти и да изброяват и ползват разпоредбите за запазване на репродуктивното здраве. В същия клас по " История и цивилизации ", където се учи Средновековието, има тематика " Общество и ежедневен живот ", по която учениците би трябвало да показват по заложени индикатори ролята на мъжа и дамата в обществото.

" Размножаване, напредък и развиване ", " Полова система " и " Зародишно и след зародишно развиване " са обвързваните с половете тематики по " Биология и здравно обучение " в осми клас. Очакваните резултати от образованието са учениците да могат да изброяват, разказват и значат върху изображение устройството и функционалностите на органите на мъжката и женската полова система. Освен това учениците би трябвало да могат да разказват стадиите на психо-сексуалното развиване на личността; същността и смисъла на половото и репродуктивното здраве; да посочват и разказват по логаритъм (причини-признаци-превенция) болести, излъчени по сексуален път; да могат да дискутират рисковете от ранни полови контакти; нуждата от толерантно отношение и персоналната отговорност при основаване на поколение.

Социални функции, спорове, приемливост

По " Философия " в осми клас се чака учениците да се научат да познават присъщи стандарти като спънка за общуването и приемането на другостта. За първи път се появява и тематиката " Социални групи и функции ", предстоящите резултати по която са осъзнаване на значимостта и въздействието на груповата принадлежност за личностната еднаквост и развиване. По тематиката " Конфликти " се чака учениците да могат да правят оценка ефикасното другарство и разрешаване на спорове като благоприятни условия за предварителна защита на нападателно държание. В същия клас по " История и цивилизации " се учи за новопоявили се организации и придвижвания на дамите, които пазят правата им.

За ролята на дамата в актуалния свят се учи в девети клас по " История и цивилизации ". Очакван резултат в часовете по " Философия " е учениците да могат да схващат уважението като съществена регулативна настройка в връзките сред хората.

В десети клас, където по " Биология и здравно обучение " се учат наследствените болести и детерминирането на пола, се чака учениците да правят оценка значимостта на проявата на приемливост към хора с генетични болести и нуждата от обезпечаване на равни благоприятни условия за всички.

По " Философия " в десети клас се учи смисъла на правилото за равенството пред закона. Има и тематика за гражданското общество, при проучването на която се чака проявявата на настройка за обществена взаимност и приемливост към разликата.

По " Гражданско обучение " в единадесети клас се чака учениците да могат да обвързват концепцията за правата на индивида с понятия като независимост, правдивост и тъждество, както и да разграничават случаи на нарушение на правата на индивида и да познават механизми за тяхната отбрана. Като такива случаи би трябвало да се разграничава дискриминирането по сексуален, набожен, етнически и породист симптом, също и на хора с увреждания. Учениците би трябвало да правят оценка битката с дискриминирането, да осъзнават нуждата за противопоставяне на насилието и да показват блян към разрешаване на конфликтни обстановки по конструктивен метод.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР