Току-що пристигнали в тренировъчния лагер на армията в Чинку, 120-милиметрови

...
Току-що пристигнали в тренировъчния лагер на армията в Чинку, 120-милиметрови
Коментари Харесай

Отбранителната линия на НАТО в Румъния – безпрецедентна в историята на алианса

Току-що пристигнали в подготвителния лагер на армията в Чинку, 120-милиметрови оръдия, натоварени на френски танкове, към този момент гърмят по калния полигон, до момента в който НАТО укрепва силите си в Румъния, страна-членка, граничеща с Украйна.

" Украинската рецесия демонстрира, че това, което се случва на изток, може да заплаши цяла Европа. Показваме, че НАТО участва, обединена е и е подготвена на всичко ", споделя Александър дьо Фелигонде, френски полковник, който управлява батальон от военнослужещи от разнообразни страни в централна Румъния.

В качеството си на водеща страна за разгръщането на " засиленото предно наличие " на Алианса в Румъния, Франция изпрати към 20 бронетранспортьора и 13 танка " Leclerc ". Застрашителните 56-тонни бойни танкове могат да изстрелват по 6 снаряда в минута на разстояние до 6000 метра - даже в придвижване.

Разработката на „ Leclerc “ стартира по време на Студената война, когато НАТО се приготвя за спор с " висока активност " с съперниците си от Варшавския контракт, водени от Съветския съюз. Завръщането на членовете на Алианса към подготовката за сходна война, откакто години наред се бориха в изцяло разнообразни спорове в Близкия изток и Африка, се форсира след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Преди това френски танкове бяха ситуирани в Естония и Литва, членки на НАТО, граничещи с Русия, само че неочакваното нахлуване трансформира Румъния в нова фронтова страна.

Ръководеният от Франция батальон в този момент наброява към 700 души. Повечето от тях са французи, а към 80 са холандци. В момента се построяват уреди, които да одобряват целевия брой от 1200 души.

5000 бойци на НАТО

Освен че ще развява знамето на НАТО на югоизточния фланг на Алианса, разполагането има за цел да накара другите армии да работят по-добре дружно.

" Трябва да упражняваме дружно, с цел да бъдем надеждни " като обединена бойна мощ, споделя Дьо Фелигонда, наблюдавайки от един рид по какъв начин танковете изстрелват залпове от снаряди в взаимно обучение с холандците и румънците.

" Има езикова преграда с французите, само че имаме едни и същи процедури. По-лесно е, в сравнение с си мислех ", споделя лейтенант Витсе от холандските сили.

В момента в Румъния се намират към 5000 задгранични военнослужещи - най-големият контингент от където и да било в югоизточния район на НАТО. Някои от тях са основани на черноморското летище Констанца, на към 400 км от Кримския полуостров, който Русия нелегално анексира от Украйна през 2014 година

В един от ъглите въз основата се мъдрят леки бронирани машини и хеликоптери " Chinook " и " Apache ", принадлежащи на бригада от 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати. По-нататък на север, единствено на 100 км от украинската граница, по-рано тази година дойдоха френски войски, с цел да подсилят противовъздушната защита.

Готови при потребност

На подготвителния полигон Капу Мидия, в края на неравния път, водещ през полето, е ситуирана френска противовъздушна система със междинен обхват, известна като MAMBA. Ракетната батарея е предопределена за отбрана на стратегически значимия пристанищен регион на Констанца.

" Разполагаме със системи за противовъздушна защита, само че не разполагаме с задоволително, с цел да защитим цялата граница на НАТО " в Румъния, споделя румънският подполковник Калин.

„ Комбинираният радар и ракетите на MAMBA покриват 100-километров радиус против голям набор от въздушни закани - балистични ракети с дребен обхват, изтребители, хеликоптери, дронове, даже залпове от крилати ракети ", споделя майор Кристоф, действен началник на френския отряд.

Досега в румънското въздушно пространство не са подавани сигнали за паника, откогато избухнаха сраженията в Украйна, макар че съветски ракети прелетяха над близката Молдова.

„ Ако Русия нападне Румъния, можем да открием огън в границите на няколко секунди след решение на НАТО, подкрепено от Букурещ “, споделя Кристоф.

" НАТО следи всичко, което се случва в Черно море ", споделя италианският офицер Микеле Морели, чиито самолети правят " въздушна полиция " за Румъния от базата в Констанца.

Четирите самолета „ Eurofighter “ на полковника могат да бъдат задействани в границите на 15 минути.

" Наблюдаваме съветската интензивност, с цел да сме сигурни, че те знаят, че сме тук ", споделя Морели. " През последните няколко месеца летяхме доста по румънските граници. Колкото ние сме наясно с наличието на руснаците, толкоз и те са наясно с нашето. Не планираме да използваме оръжия, само че сме подготвени да ги използваме, в случай че се наложи ", добавя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР