Токио. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
Токио. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря с японския си колега Таро Коно

Токио. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна през днешния ден в Токио с японския си сътрудник Таро Коно, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Двамата разискаха по какъв начин да засилят двустранния политически разговор и опциите за увеличение на българския експорт, привличането на японски вложения, технологии и туристи. Министър Таро Коно одобри покана да посети страната ни. Тази година честваме 110 години от първите публични двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възобновяване на дипломатическите връзки. Трите годишнини се означават с прояви в двете страни под взаимно лого. “Поздравявам ви за страхотната организация на Петата международна среща на дамите. Надявам се да използван нови хрумвания, които се родиха по време на полемиките за това по какъв начин да насърчим овластяването на дамите и равнопоставеността на половете ”, съобщи вицепремиерът Захариева. “МВнР на Япония има какво да заимства от опита на българското Министерство на външните работи в равнопоставеността сред половете в дипломатическата работа ”, разяснява министър Коно, откакто разбра, че половината от българските дипломати са дами. Министрите Захариева и Коно разискаха още необятен кръг въпроси, измежду които настоящите провокации пред енергетиката и възобновимите енергийни източници, околната среда, процесите в международната стопанска система и битката с подправените вести. Българският първи посланик пожела триумф на Япония за председателството на Г-20.
Това не е първата среща сред двамата първи дипломати. През септември 2018 година Захариева организира среща с Коно в Монреал по време на срещата на дамите външни министри с сътрудниците си от Г-7, а след това и в границите на 73-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
Министър Таро Коно е народен представител от Долната камара на японския парламент седми следващ мандат от Либерално-демократическата партия. Преди да поеме външното министерство е бил заместник-министър на правораздаването, държавен министър по сигурността на храните и отбраната на потребителите, министър на административната промяна.
Дипломатическите връзки сред България и Япония са открити на 12 октомври 1939 година и са прекратени в интервала 7.11.1944 година - 12.09.1959 година Първият български дипломат в Япония Христо Здравчев връчва акредитивните си писма на 7.07.1964 година Япония открива посолство в България през 1966 година За интервала януари-ноември 2018 година стокообменът възлиза на 199.53 млн. щ.д. (ръст от 32.8% на годишна база; българският експорт е 45.9 млн. щ.д.). България е известна в Япония с маслодайната роза, киселото мляко, което се продава във всички огромни вериги супермаркети, и някогашния сумист от България Калоян Махлянов – Котоошу, който след отдръпването си основава школата по сумо „ Наруто “.
Досега японската страна е отпуснала над 500 стипендии за образование в Япония на български студенти и специализанти /около 15 годишно/. Японското държавно управление предизвиква и подкрепя финансово и с изпращането на преподаватели и образователни материали развиването на японистиката у нас. Изучаващите в България японски език са над 1400 души.
През финансовата 2017 година Брутният вътрешен продукт на Япония възлиза 4.87 трилиона щ.д., отбелязвайки растеж от 1.7%; селското стопанство дава 1% от БВП; индустрията – 29.7%, а услугите – 69.3%.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР