Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение

...
Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение
Коментари Харесай

Експерт: Поскъпване на тока от октомври няма да има

Токът няма да нарастне от октомври макар идното 14-процентно покачване на цената на природния газ. Това съобщи ръководителят на Българската федерация на индустриалните енергийно потребители Константин Стаменов пред националното радио.

Той се базира на отчет на енергийния регулатор, оповестен за публично разискване.

Задържането на цените на тока става допустимо, защото регулаторът е намерил запаси в системата, уточни Стаменов.

" Във фонда сигурност на електроенергийната система има насъбран буфер и той ще покрие повишаването на цената на природния газ, която се отразява и на цените, по които работят топлофикационните сдружения, той покрива компонентата, която отива за разход за електрическа енергия, тъй че електрическата енергия няма да нарастне, което е добре и за нас, само че ние губим конкурентоспособност вследствие на следващото повишаване на цената на природния газ “, сподели още той.

Според плановете на регулатора от идващия месец, с изключение на газа, се чака да нарастне и топлоенергията. Средното нарастване за страната ще е с към 8 на 100.

От юли имаше и още едно повишаване - със 7%, което потребителите на парно ще стартират да заплащат действително след началото на отоплителния сезон другия месец.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР