Точно в 07.00 отвориха секциите на територията на страната и

...
Точно в 07.00 отвориха секциите на територията на страната и
Коментари Харесай

Четвърти дубъл: България избира новите 240 депутати frognews.bg

Точно в 07.00 отвориха секциите на територията на страната и ще приключат работа в 20.00 часа довечера, а гласуването може да продължи до 21.00 часа единствено в случай че пред изборно помещение има още искащи. 

 

Около 12 000 са секциите в България, в това число в домове за остарели хора и места за задържане  и за отнемане от независимост. Хора с трайни увреждания и карантинирани поради Covid-19 гласоподават в към 300 преносими секции, а вписаните в изборните описи са 2 602 990 български жители. 

 

Рекорден е и броят на разкритите СИК зад граница – 755, най-вече са те в Турция, в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, в Германия, в Испания и в Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласоподаване в чужбина и не са вписани в изборен лист на посочено от тях място, гласоподават в разкрита секция по техен избор, като дават уверение по пример, че няма да гласоподават на друго място. Те  се дописват на ръка в изборните описи, които след вота ще бъдат тествани за двойно гласоподаване. 

 

За 240-те депутатски места в 48-ото Народно събрание се борят над 6600 претенденти. На предварителния избор се явяват 23 партии и 6 обединения. 

 

До снощи в ЦИК постъпи информация единствено за 1 устройство, което не е проработило след инсталиране и бе обещано позволение за гласоподаване с хартиени бюлетини. Отпечатани са съвсем 8 милиона бюлетини. Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. Устройства има в 9369 секции, а в 1105 от тях те са по две. 

При проблем с машината, която механик не може да в профил, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, само че единствено след позволение от ЦИК: 

 

„ Ако съгласно Секционната изборна комисия настъпят някакви условия, които постановат прекратяване на машинното гласоподаване, би трябвало да бъде сигнализирана Централната изборна комисия посредством Районната изборна комисия и ние ще вземем решение за прекратяване на машинното гласоподаване и прекосяване на гласоподаване с хартиени бюлетини “, посочи представителят Росица Матева.

 

Електронната бюлетина е ситуирана на две страници на екрана: „ Визуализира се напряко първа страница на бюлетината, откакто бъде сложена на картата. Буквално с три докосвания на екрана гласоподавател може да гласоподава. Задължително откакто маркира своя избор, минава през бутона „ обзор “. Третият екран, който се пресъздава, демонстрира какъв е неговия избор и в случай че това е неговият избор, натуска бутона „ гласоподаване “. Ако желае да промени избора си, гласоподавателят би трябвало да натисне бутон „ промени избора “ и се връща още веднъж на първата страница на бюлетината и надлежно може да съобщи някакъв друг избор от този, който е направил. Натисне ли бутона „ гласоподаване “ обаче гласът се записва в машината, в електронната кутия, и би трябвало да изчака разписката да се разпечата, да чуе звуковия сигнал от отрязването й, взема я, може да ревизира своя избор, да ревизира хеш-кода на машината и на разписката, който е изписан, че подхожда на обществено оповестения в секционната изборна комисия, да я сгъне, да я пусне в непрозрачната кутия и вземайки картата, да я върне на секционната изборна комисия “.

 

С хартиени бюлетини през днешния ден се гласоподава в към 3000 секции в страната. Право на избор имат навършилите 18 години. 

 

Министерство на вътрешните работи още веднъж издава удостоверения за гласоподаване на хората без годни документи
Допускат се да гласоподават след даване на годна персонална карта по непрекъснат адрес, вписан в нея, и за хората, поискали категорично това по сегашния им адрес, където са вписани в изборните описи и са заличени от тези по непрекъснатия. Студенти с непрекъснат адрес в друго обитаемо място, могат да гласоподават в града, в който учат, само че със заверена студентска брошура в секция по техен избор. Политическата пропаганда и оповестяването на резултатите от социологически допитвания е неразрешено до края на днешния избирателен ден. ЦИК не управлява обществените мрежи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР