Точно преди година Великобритания започна отново своя самостоятелен живот след

...
Точно преди година Великобритания започна отново своя самостоятелен живот след
Коментари Харесай

Една година Brexit - изводите предстоят

Точно преди година Англия стартира още веднъж своя независим живот след излизането си от Европейския съюз. Идеолозите на Brexit обещаваха независимост и разцвет, съперниците ги плашеха с икономическата рецесия и рухването на престижа на Англия в международен мащаб. Кой беше прав? Това към момента пресмята в собствен разбор BBC.

52% от британците гласоподаваха за Brexit, а 48% бяха против през юни 2016 година Споровете по какъв начин обаче точна да стане излизането - меко, жилаво, полумеко - продължиха дълго. През това време два пъти се смениха министър председателите, два пъти и парламентите. И най-после, през януари 2020 година Борис Джонсън подписа съглашението за бракоразвод с Европейски Съюз... след 45 години " брак ".

Така, откакто близо година съвсем нищо не се промени, преходният интервал завърши тъкмо преди година, а част от отсрочените правила ще влязат в действие едвам тази година - 2022 година Така към момента не могат да се създадат и задълбочени заключения, а и чистотата на историческия опит - излизане от Европейския съюз, беше нарушена от пандемията от ковид, локдауните и рецесията.

BBC прави обаче първите заключения за това по какъв начин Brexit повлия на живота на британците, на техните приходи и свободи:

Англия е изправена пред недостиг

След Brexit Англия се сблъска с дефицит на най-неочаквани неща - минерална вода, салатата, сиренето, бензин, строителни материали и аварийни елементи. Пазарът на труда: няма готвачи, няма сервитьори, няма сезонни служащи на полето, водачи на тирове.

Англия напусна европейския обединен пазар на 1 януари 2021 година и породиха бариери по пътя на артикули, услуги и труд, които не съществуваха преди. Което подкопава търговията и стопанската система, тъй като преди Brexit Обединеното кралство внасяше всичко това без никакви ограничавания - половината от цялата храна на Острова се внася, а 60% от целия импорт преди Brexit идваше от Европа. И освен с самун: като цяло Европейски Съюз по време на развода беше главният търговски сътрудник на Обединеното кралство, което представляваше 53% от вноса и 44% от износа.

През есента на английските бензиностанции се подредиха опашки и тогава и бензинът, и дизеловото гориво изчезнаха изцяло. Нямаше задоволително водачи, тъй като европейците напуснаха, загубвайки правото си на работа след Brexit.

Според скорошно изследване на YouGov, 6-8% от италианците, испанците и датчаните са изпитали дефицит на храна в супермаркетите през последните седмици. Сред британците за това признават цели 56%.

Британците обедняха

Brexit срина стопанската система на Обединеното кралство и даже формалните анализатори са съгласни с това.

Според държавни специалисти от Службата за надзор над бюджета, в средносрочен проект Англия ще пропусне към 4% от икономическия напредък, а прогнозите на неправителствени специалисти са още по-мрачни: минус 6-7%.

Нацията забогатява, само че не и с такива темпове с каквито би могло. По две съществени аргументи - намаляването на вноса на артикули, капитали и труд и намаляването на износа. Единният пазар на Европейски Съюз даде на английския бизнес достъп до джобовете на половин милиард евентуални клиенти, от България и Германия до Кипър и Португалия, като че ли живееха на близка улица.

Сега сред тях има стена от мита, налози и формалности.

Бариерите пред търговията от Brexit костват на Обединеното кралство близо 13 милиарда паунда, или към 16% от предходния й оборот, съгласно изследователския институт CER.

Той стигна до това умозаключение, сравнявайки триумфа на Англия с метода, по който се оправя нейният конвенционален близнак - група страни, в които динамичността на икономическия напредък и търговията беше близка до тази на Англия преди референдума и по време на преходния интервал. Експериментът почисти резултата на Brexit от проблемите, породени от пандемията, която засегна еднообразно целия континент.

Вместо дивиденти - по-високи налози

Икономическите вреди са явни, само че надалеч от апокалипсиса, от който се опасяваха съперниците на Brexit. Сега те - не без съображение - предизвестяват, че към момента не всички връзки с Европейски Съюз са прекратени и занапред ще се вдигнат още търговски бариери.

Икономиката обаче в никакъв случай не е била главният мотив за излизане от Европейски Съюз. Кампанията на Борис Джонсън се организира под знамената на суверенитета: политически и финансов. А един от главните й причини беше членската вноска към Европейския съюз.

Настоящият министър председател даде обещание да употребява спестените пари за финансиране на националната здравна система NHS. В последна сметка обаче финансовият му министър разгласи, че жителите и бизнеса би трябвало да се разплащат за тези цели, а от април ще им се вдигнат налозите.

Правителството чака да събере спомагателни 30 милиарда паунда до 2025 година Тази оценка е съвсем идентична с консенсусната прогноза за загубите на Обединеното кралство от Brexit през това време.

Победата над имиграцията

Там, където Brexit беше сполучлив, е в ограничението на имиграцията. Общият брой на идващите е намалял внезапно, защото европейците към този момент не могат свободно да идват и да живеят в страната - те би трябвало да си намерят работа в границите на три месеца, и то не каквато и да е, а високоплатена.

И макар че Brexit действително усили броя на незаконните мигранти - преминаващи Ламанша с гумени лодки, има дефицит на работна ръка по полето и в оранжериите и няма кой да кара камиони с артикули. Все отново едно от главните претенции на последователите на прекъсването на свободата на придвижване е изпълнено - границата е заключена.

Има обаче два казуса. На първо място се наложи да се вършат изключения - държавното управление се съгласи да се издават се краткотрайни визи на водачи и колачи, защото се оказа, че няма кой да коли свине и пилетата, както и да транспортира артикули до магазините с камиони. За първи път от десетилетия, заради липса на работна ръка, Англия не съумя да отгледа обичайните си пуйки за Коледа.

А се оказа и че европейците не бързат да се връщат на Острова и намират задоволително работа на континента, заплатите са съпоставими и има по-малко бумащина. В резултат на това търсенето на 5000 краткотрайни визи за птицеферми беше два пъти по-ниско, за 5000 шофьорски визи бяха открити единствено няколкостотин претенденти.

Вторият проблем е отговорът на Европейски Съюз. Британците опазиха своя пазар от имигранти, само че и самите те се оказаха лишени от независимост на придвижване и правото да работят, където пожелаят, в която и да е от 27-те страни на Европейския съюз.

Например, британският проектант към този момент не може да строи в Германия, а пък английският модел не може да отскочи до Италия за няколко дни фотоси. Трябва им позволение за работа, което е и скъпо, и изисква време да се извади. Повече от 100 музиканти в отворено писмо упрекнаха управляващите в " срамно изменничество " на промишлеността, която генерира за Англия над 100 милиарда английски лири годишно.

Единство на кралството

Brexit заплаши освен приходите на Обединеното кралство, само че и единството на кралството. От четирите народи, които го съставляват, до момента единствено Англия и Уелс се придържат дружно. В Шотландия и Северна Ирландия Brexit разсъни центробежни сили. Още преди Джонсън, Тереза Мей не знаеше по какъв начин да реши главния проблем - ирландския.

Споразумението, което постави завършек на кръвопролитията, от дълго време е турбулентно, а и то не допуска граница с Ирландия, която е член на Европейски Съюз. Докато Англия беше член на Европейски Съюз, нямаше проблеми. Brexit обаче върна въпроса с бариерите на острова. Беше належащо или да се остави цяла Англия в митническия съюз, или да се сложи митница сред Северна Ирландия и останалата част от Англия.

Тереза ​​Мей беше уверена, че нито един английски министър председател няма да се съгласи с граница на Острова, Джонсън обаче го направи и подписа съглашението с Европейски Съюз при тези условия, представяйки го като пробив и сполучливо приключен Brexit. Съответно завоюва и изборите с тази теза. Скоро обаче стана ясно, че Европейски Съюз но по никакъв начин не се майтапи. Споразумението, подписано от Джонсън, изискваше митническо освобождение на артикули в Обединеното кралство, обратно на обещанията на Джонсън, че в никакъв случай няма да има инспекции. Резултатът беше - продължителни разногласия с Европейски Съюз, опит за предоговаряне на преди малко подписаното съглашение, неуспех и оставка на основния договарящ Дейвид Фрост и... частична капитулация в договарянията.

Междувременно както ирландците, по този начин и шотландците, от ден на ден желаят бракоразвод с Англия. В Северна Ирландия съгласно последните социологически изследвания 67% считат, че Brexit е доближил обединяването на острова, а 53% считат, че референдум за това ще се организира през идващите 10 години.

Мястото на Англия в международната стопанска система

Brexit беше разгласен за скъсване на оковите на Европейски Съюз за възобновяване на водещата комерсиална и дипломатическа роля на Англия в света. Какво стана?

В английската търговия не беше допустимо да се подписа нито една доходоносна договорка с други страни, която най-малко минимално би компенсирала загубата на достъп до най-близкия и също така най-богатия и обитаем пазар в света - европейския.

Подписаните по това време търговски съглашения са или тъкмо копие на европейските, или капитулация пред неизбежността. Ако по-рано Англия влизаше в търговски съюзи от името на втората стопанска система в света с половин милиард високоплатено население, в този момент нейните емисари обикалят света от името на 66 милиона души в покрайнините на Европа.

В резултат на това новите търговски покупко-продажби са цялостни с отстъпки, които Англия в никакъв случай не би направила преди. А английските фермери четат с яд и сълзи, само че и най-много с безпокойствие неотдавна подписаните съглашения с Австралия и Нова Зеландия.

А главната външнотърговска премия на Brexit - свободната търговия със Съединени американски щати - даже не се и разисква. Америка има топло отношение към съдружника, само че Ирландия е почитана не по-малко, както самият президент Джо Байдън подсети. Докато гореспоменатият ирландски проблем не бъде позволен, комерсиална договорка със Съединените щати не би могла да бъде допустима.

А и даже и това надали би било печелившо - Американската стопанска система е повече от седем пъти по-голяма от английската, а размерът има тежест в комерсиалните договаряния.

Мястото на Англия в международната политика

Разводът от Европейски Съюз промени и ролята на Англия в международната политика. Тя към момента е нуклеарна мощ и една от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Сега обаче е по-скоро съдружник на англоезичните, само че далечни Съединени американски щати и Австралия, чиито съществени закани са в Азия.

А на европейския фронт гласът на Англия е все по-тих.

Добър образец е неотдавнашното утежняване на връзките сред Европейски Съюз и Русия. Преди няколко години, както беше и след анексирането на Крим, Англия щеше да бъде в челните редици на критиците на Владимир Путин и опитите му да раздели Източна Европа на сфери на въздействие. Сега гласът на Лондон звучи приглушено, а по отношение на беквокалите на европейските водачи, Борис Джонсън съвсем не се вижда, макар нуклеарния си куфар.

Вътрешна политика

Brexit изплати дивиденти във вътрешната политика и в началото без подозрение се видя готовност. Именно Brexit даде на журналиста и кмета Борис Джонсън премиерския кабинет с голямо болшинство в Народното събрание.

Избирателите обаче последователно губят интерес към известията за хипотетични победи на европейския фронт и обръщат от ден на ден внимание на вътрешните работи. А тук Борис Джонсън се сблъсква със съществени проблеми - коронавирус, повишение на налозите, инфлация, изгубени избори, кавги.

Дори тези, които гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз, губят религия. Скорошно допитване сподели, че за първи път след спечелването на референдума множеството евроскептици са недоволни от Джонсън. През лятото на 2019 година удовлетворени бяха 74%, когато пристигна пандемията - 86%. А в този момент - единствено 38%. А измежду гласувалите срещу Brexit има няколко пъти по-малко удовлетворени.

Стратегията за непрекъснат Brexit и безкрайна борба с външен зложелател, представляван от Европейски Съюз, носи все по-малко точки на вътрешния фронт. А загубите от намаляването на търговията, в противен случай, удрят приходите на популацията и умножават редиците на недоволните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР