Точно преди година 11-милионният град Ухан осъмна в пълна карантина

...
Точно преди година 11-милионният град Ухан осъмна в пълна карантина
Коментари Харесай

Рeпортаж: Защо китайската икономика расте, въпреки тежкият локдаун

" Точно преди година 11-милионният град Ухан осъмна в цялостна карантина поради бързото разпространяване на новия ковид. Тогава даже още Световната здравна организация не бе дала името на вируса, който срина стопанските системи на всички страни по света. Макар и „ локдаун ” да се трансформира в най-често използваната дума на 2020-а в икономическия свят доста по-често описваха събитията с термини като „ криза ”, „ банкрут ” и „ безработица ”, които ни караха да се запитаме коя от двете несгоди е по-страшна - непознатата болест или първата по рода си икономическа и финансова рецесия, подбудена от умишленото затваряне на бизнесите? ". Така стартира за икономическият напредък в Китай. И още гласи:
" Година по-късно към този момент в световен проект има създадени няколко ваксини, само че и върлуват нови варианти на Covid-19, които карат плахата усмивка на специалистите да замръзне, тъй като възобновяване въобще не е несъмнено. На този декор Китай изненада света с икономическия напредък през 2020 година от 2,3 на 100 по отношение на 2019, до момента в който целият свят записва спад.
 Twitter блокира акаунта на китайското посолство в Съединени американски щати Twitter блокира акаунта на китайското посолство в Съединени американски щати
Ръководителите на Twitter са блокирали акаунта на китайското посолство в Съединени американски щати, откакто разгласиха известие, обясняващо политиката на...
На какво се дължи този феномен?
Всички помним сюреалистичните фрагменти на празните улици в китайските градове, както и терзанието, че толкоз доста артикули, създавани в азиатската страна, няма да доближат до нас. Това бяха вълненията в Европа и в Съединените щати тъкмо преди година. В България даже се чудехме с усмивка ще има ли мартеници, които - тъжно, само че факт, главно се създават в китайските заводи. 12 месеца по-късно европейските водачи и новата американска администрация имат два съществени целта - да овладеят пандемията посредством имунизацията и да върнат икономическия растеж.
„ Невероятно е по какъв начин Китай съумя да реализира напредък над 2 %, откакто множеството огромни стопански системи изпаднаха в дълбока криза. Не мисля, че повода за този резултат е единствено една. Трябва да отбележим, че пандемията стартира в Китай, затова удари страната доста по-рано - края на 2019-а и началото на 2020-а година. Азиатските страни имат опит с предходни пандемии. Истината е, че освен Китай - въпреки и той да е най-голямата стопанска система в района, само че и други по-малки страни съумяха да запишат стопански растеж “. Това сподели в изявление за предаването „ Събота 150 ” Линда Ю - учител в Оксфорд, създател на книгата „ Великите икономисти - по какъв начин концепциите им могат да ни оказват помощ през днешния ден ”. Според Ю опитът от предходни пандемии, навикът за носенето на защитни маски и ограниченията за надзор на придвижването на хората, приложени в Китай и изцяло неприемливи в Европа и Съединените щати поради другия режим, са в основата на триумфа на Пекин да резервира растежа на стопанската система.
„ Също по този начин би трябвало да имаме поради, че Китай към момента е разрастваща се стопанска система. Растеж от 2,3 на 100 на годишна база е доста невисок за стадия на развиването ѝ. През тази година продължаваме да се сблъскваме с Covid-19, тъй че китайската стопанска система към момента е изправена пред съществени провокации “. Теза, която изцяло се споделя от Адам Ни - началник на Центъра за китайски политики в Канбера и съавтор на блог за разбори върху развиването на Китай.
„ Растежът е прекомерно слаб, в случай че го съпоставим с равнищата отпреди рецесията, само че въпреки всичко е напредък. В същото време виждаме, че се възстановяват случаите на инфектирани с ковид в Китай, макар че приказваме за няколко стотин души на денонощие, което е много по-малко от няколко хиляди, какъвто е броят им в Европа. В Съединените щати са още повече. Въпреки всичко фактът, че има много нови случаи в Китай, най-вероятно ще докара до стягане на ограниченията, а оттова и до спад в потребителското търсене “, разяснява Адам Ни, съгласно който в китайската стопанска система върви промяна, само че не с нужните темпове, въпреки и формалната власт в никакъв случай да не го изрича гласно.
 Китай със наказания против Майк Помпео Китай със наказания против Майк Помпео
Пекин вкара наказания против 28 американски жители за интервенция във вътрешните работи на страната и подкопаване на китайските ползи. Ср...
„ В същото време напълно ясно се признава, че растежът на китайската стопанска система би трябвало да се пребалансира, като се насочи главно точно към потребителското търсене. Защото сега салдото сред потреблението и вложенията е прекомерно спорен. Причината е, че актуалното икономическо възобновяване се дължи по-скоро на износа, което прави мъчно да се пребалансира моторът на стопанската система - от експорт към вътрешно ползване. Мисля, че салдото ще остане съществено предизвикателство пред политиците и даже може казусът да се утежни тази година “.
Китай стартира политика, в която се стреми да обезпечава оптимално доста артикули, създадени в страната и без нужда от вносен еквивалент. Правят се старания все по-голяма част от популацията да не живее в беднотия, а да има търсенията и харчовете на представителите от междинната класа - т.е. консуматорско общество, готово да харчи пари за повече артикули и услуги.
„ Да оставим за миг на страна обстоятелството, че напрежението сред Съединените щати и Китай бе един от главните фактори, Пекин да разчита все по-малко на износа като стопански мотор. Въпреки че Китай може да бъде избран като „ най-големия търговец ” в света, към този момент не разчита главно на износа. Китайските производители резервират каузи си в световната търговия, само че главният мотор на напредък към този момент се придвижва към вътрешното ползване “.
„ Инвестициите могат да се окажат и неефективни, а според от типа им, е допустимо да доведат до по-висок дълг. Кризата сподели очевидното, че методът, по който китайската стопанска система се трансформира, докара до положителен резултат. Въпреки всичко точно пандемията акцентира, че моторите на растежа в Китай към момента не са уравновесени по метод, който да обезпечи непоклатимост. Т.е. предстоят турбуленции, с които управляващите по един или различен метод би трябвало да се оправят “, уверен е и Адам Ни.
„ Времената на двуцифрения стопански растеж, даже на растежа от 6%, към този момент са минало. Ситуацията е такава все още поради рецесията. В същото време за европейските страни да вземем за пример постигането на избран растеж на брутния вътрешен артикул не е самоцел, до момента в който за китайските политици, изключително в предкризисния интервал, това бе извънредно основен детайл. Мисля, че и в изискванията на пандемия те ще носят тежестта на плещите си да реализират по-висок стопански напредък, без значение от Covid-19... Това значи, че в случай че действителната стопанска система не пораства толкоз бързо, колкото политиците желаят, те ще подхващат избрани дейности, с цел да ускорят растежа ѝ. В дълготраен проект сходна реакция може да се окаже много проблематична, тъй като тогава ще приказваме за струпване на държавен дълг и не толкоз далновидни вложения “.
 Тръмп лимитира покупките на съветски и китайски дронове Тръмп лимитира покупките на съветски и китайски дронове
Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед, ограничаваща американските държавни покупки на дронове и съставни елементи за тях, прочие..
И като приказваме за вложения - ще бъде ли улеснен достъпът на западните компании до китайския пазар - нещо, за което и Вашингтон, и Брюксел оказват напън върху Пекин.
„ Да, изрично има напън върху Китай да отвори стопанската система си и да я направи по-благоприятна за непознатите вложители. В същото време е изцяло ясно, че Пекин ще предприеме сходни дейности единствено и само в случай че те са в унисон с интереса на китайските управляващи. Обръщам внимание, че не приказваме само за икономическия, а и за геополитическия интерес, който има също толкоз съществено значение за Пекин. Подобно решение няма да бъде предизвикано само от външния напън, както видяхме при съглашението с Европейския съюз, което е в полза на Китай. Напълно ясно е, че не чистият стопански интерес, а по-скоро геополитическият, накара Пекин в някаква степен да отвори стопанската система си за европейските компании. Или казано по различен метод - да подписа това капиталово съглашение с Брюксел “.
Което има своята доста по-голяма геополитическа стойност, в сравнение с икономическа, добави Адам Ни, а Линда Ю обръща взор към по-сериозния от позиция на Пекин проблем - Съединените щати.
„ Геополитическото напрежение, което наблюдавахме през последните няколко години, най-вероятно ще продължи. То ще има отражение върху тарифната и данъчната политика, върху достъпа до пазари и още ред други последствия. Глобалната стопанска система ще продължи да бъде доминирана от геополитическата конкуренция сред двете най-големи стопански системи - Съединените щати и Китай. Всяко тяхно деяние в тази посока ще има директно отражение върху целия останал свят “.
А той се бори с третата вълна от ковид и все по-сериозно задлъжняване на стопанските системи. Пътят е един - все по-големи разноски в името на опазването на това, което имаме и опит да възстановим изгубеното. Политическото съревнование тук не оказва помощ, безапелационни са анализаторите и напомнят, че Джо Байдън върна Съединените щати в Световната здравна организация и Парижкото съглашение за климата, само че не и в Световната комерсиална организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР