Точно преди 100 години на днешния ден силно земетресение срива

...
Точно преди 100 години на днешния ден силно земетресение срива
Коментари Харесай

Сградата на Министерски съвет става руина от трус на 17...

Точно преди 100 години на днешния ден мощно земетресение срутва огромна част от столицата. Полуразрушена е и постройката на Министерския съвет. Земята се разклаща в 20,58 локално време на 17 октомври 1917 година. Това е най-тежкото земетресение в София през 20. век.

Интензивността на главния трус се прави оценка на VII-VIII степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК), като доближава оптималните стойности в относително стеснен регион в центъра на София и в Подуене. Според разнообразни оценки, дълбочината на хипоцентъра е сред 4,4 и 10 км. Магнитудът на земетресението се прави оценка на 5,24.

Земетресението не взема човешки жертви. При доста здания се появяват пукнатини в стените или в мазилките. Отделни здания са по-тежко наранени - с паднали комини и цели стени. Най-тежки са провалите в региона сред църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание, където доста здания са негодни за потребление и се постанова да бъдат съществено ремонтирани.

Сред тях е и тогавашната постройка на Министерския съвет на улица „ 6 септември “.

" В четвъртък, на 17 октомври 1917 година, към 20 ч. и 18 мин. по публично изт. европ. време, в София беше усетен един слаб, едвам осезаем отвесен удар. След 40 минути целият град беше раздрусан от едно доста мощно, кратковременно и съвсем отвесно земетресение, предшествувано и съпроводено от мощно подземно бумтене. Едно неописуемо пращене и пукане на зданията, примесено с изключително вилнеене се разнасяше в потъналия внезапно в мрачевина, разследване спиране на тока, град. Голяма суматоха беше обзела цялото население. Хората бягаха изплашени по улиците и дворовете и никой не смееше да влезе още веднъж у дома. Няколкото слаби труса, които се усетиха през същата нощ, дружно с разпространилите се клюки за очакване на още по-силни земетресения, усилиха страха. Мнозина прекараха три и повече денонощия навън. Обаче със затихване на сеизмичната предприемчивост и това земетресение последователно стартира да се не помни, успокоението настъпи, без да се извлече някаква поука”, споделя свидетел.

Из изследването на сеизмолога Ради Иванов сеизмографът сподели втори трус (преди това е бил регистриран един слаб трус) с огнище, изчислено на 25 км надалеч от сеизмичната станция; най-силно е усетено в селата Суходол и Горна баня, намиращи се югозападно от София... Има мощно пропукване на здания, от къртени корнизи и мазилка, изпопадали комини. Човешки жертви няма. Земетресението е усетено в цяла Западна България. /Марица.бг
тагове министерски съвет трус софия октомври  Сградата на Министерски съвет става развалина от трус на 17 октомври  Сградата на Министерски съвет става развалина от трус на 17 октомври
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР