Точно когато Белият дом подготви план за бъдещето на Косово,

...
Точно когато Белият дом подготви план за бъдещето на Косово,
Коментари Харесай

Хага попречи на Тачи да стигне до Белия дом. Какво следва за Сърбия и Косово?

Точно когато Белият дом приготви проект за бъдещето на Косово, военното минало в региона подсети за себе си.
Косовският президент Хашим Тачи трябваше да бъде във Вашингтон в събота за диалози със сръбските водачи за нова епоха на икономическото съдействие сред някогашните враждуващи страни на Балканите, при семейството на специфичния делегат на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
Но когато Тачи беше на път за Съединени американски щати в сряда, на уеб страницата на Международния трубунал в Хага се появи известие: Прокурор повдигна обвиняване в 10 точки против някогашния лидер на партизанската група и други, обвинявайки ги в закононарушения против човечеството и военни закононарушения, „ в това число убийства, принудително изгубване на хора, гонене и изтезания “. Обвиняемите би трябвало да дават отговор за близо 100 убийства, а комбинираните им закононарушения имаха стотици жертви, твърди прокурорът.
Тачи няма да участва на срещата във Вашингтон
Времето надали би могло да бъде по-драматично и провокира обвинявания от лагера на Хашим Тачи за скрит план против срещата в Белия дом. Тачи, който постоянно е отричал обвиняванията за закононарушения, няма да отиде на договарянията.
" Обвиненията са изцяло без съображение ", сподели Кадри Весели, някогашен президент на косовския парламент, който е упрекнат дружно с Тачи в обвинителния акт, пред кореспонденти в косовската столица Прищина в сряда вечерта.
" Притеснявам се, че същинските претекстове на прокурора са политически. Имайки поради периодите, няколко дни преди срещата в Белия дом... хората имат право да подозират, че това не е случайност ", сподели Весели сегашен водач на една от главните политически партии в Косово.
Ще бъде ли упрекнат Хашим Тачи за военни закононарушения?
Шоковите талази, провокирани от обвиняването, ще доближат надалеч оттатък Тачи, дълго време преобладаващата политическа фигура измежду косовското болшинство от етнически албанци, чиято известност на неосезаем беше отразена в неговото nom de guerre (военно име - бел.ред.) „ Змията “. Те ще се носят из Балканите и по-нататък и ще се простират обратно във времето, с цел да издигнат неуместни въпроси за западната външна политика тогава и в този момент.
Специалният съд в Хага беше основан за следствие на военни закононарушения, осъществени по време на и след спора в Косово през 1998-1999 година, в който починаха над 10 000 души, множеството от които са етнически албанци.
Конфликтът беше повратен миг освен за Косово, само че и за Запада. През 1999 година НАТО потегли на война против друга страна за първи път в своята история със декларираната цел да се постави завършек на сръбските репресии против етническите албанци в Косово, тогава сръбска провинция. Войната постави завършек на сръбското ръководство в Косово, което разгласи самостоятелност през 2008 година, само че не беше прието от Сърбия.
В месеците след бомбената акция, когато бронираните машини на НАТО патрулираха из потърпевши от войни села и градове и служители на реда на Организация на обединените нации в червено-бели джипове се движеха по задръстени улици, Косово беше сцена на безчет офанзиви против сърби и членове на други малцинствени групи. Домове бяха запалени и десетки хиляди избягаха от боязън за живота си.
Тези набези от време на време са били описвани като „ офанзиви за възмездие “ - предполагащи изтичане на яд от етнически албанци след години на сръбски репресии, последвани от всеобщи убийства и етнически прочиствания от сръбските сили по време на войната. Но стана ясно, че част от насилието е координирано. По-късно интернационалните следователи стигнаха до заключението, че висши членове на Освободителната войска на Косово (ОАК), които се бориха против сръбското ръководство, стоят зад сходни офанзиви, които също са ориентирани против съперниците на АОК. Тачи беше политически водач на групата.
Проблеми на мира
Обвиненията доста усложняват напъните на Европейски Съюз и Съединени американски щати за реализиране на дефинитивно спокойно съглашение сред двете страни в нестабилния ъгъл на Европа, където Русия, Китай, Турция и арабските страни от Персийския залив се състезават за въздействие.
Ще бъде по-трудно за Ричард Гренел, специфичен делегат на Тръмп за мирните договаряния в Косово, да трансформира задачата си в огромна външнополитическа победа за шефа си в изборната година. Първоначално Гренел съобщи, че диалозите в събота ще продължат с косовския министър председател Авдула Хоти, само че Хоти, който е на поста единствено от няколко седмици, разгласи в четвъртък, че също си остава у дома.
Някои в района и някои европейски дипломати ще се радват, в случай че напъните на Гренел се провалят. Те се притесняваха от бърза договорка сред Тачи и сръбския му сътрудник Александър Вучич, която ще пренебрегне главните въпроси и ще включва рискова замяна на територии (въпреки че Гренел отхвърли да избира тази идея). Но някои европейски чиновници обявиха през последните дни, че напъните на Гренел да изтласка двете страни назад на масата за договаряния за разискване на стопанската система биха могли да оказват помощ за започване на политически диалози под егидата на Европейски Съюз, които са в застой.
Песков: Кремъл ще следи деликатно обстановката в Косово
Правозащитниците ще се надяват, че обвиняването демонстрира, че никой не може да работи безнаказано и че в последна сметка справедливостта ще бъде предоставена за неописуеми закононарушения. Критиците на Тачи също ще се надяват, че обвинителният лист предвещава политическата му гибел. Те гледат на него и други районни водачи, в това число Вучич, като на знаци на система, пронизана с корупция и връзки с проведената престъпност. И упрекват западните сили, че са прекомерно подготвени да работят с тези водачи, като по този метод оказват помощ за укрепването на тях и техните мрежи.
„ Това обвиняване е позитивна стъпка за справедливостта, защото тези хипотетични закононарушения висят над Косово в продължение на две десетилетия “, споделя Лоте Лейхт, шеф в Human Rights Watch за на Европейски Съюз. „ След години търсене на правдивост, жертвите от всички етнически групи най-сетне могат да получат своето отмъщение в съда. “
Последиците от обвиняването върху политическия пейзаж на Косово не са ясни. Малка група ветерани от ОАК се събраха в Прищина в сряда, с цел да стачкуват против обвиняванията, само че демонстрацията нямаше хаактер на неотложен, огромен митинг.
Клинт Уилямсън, американски юрист, управляващ група на Европейски Съюз, която проверява военните закононарушения в Косово, прикани политическите водачи да не употребяват обвиняването за повишение на напрежението.
" За тези в Косово, които се изкушават да реагират с яд към това обвиняване, и по-специално за тези в Косово, които биха се пробвали да подбудят публичното опълчване на него, бих ги призовал да демонстрират въздържаност ", сподели той в изказване.
„ Важно е тези обвинявания да бъдат прегледани посредством правосъден развой и това да последва навреме. В този миг откровено се надявам, че ще има ясна резолюция, която дава правдивост за жертвите на тези закононарушения - сериозна стъпка за допускане и Косово, и Сърбия да продължат напред и да оставят този драматичен интервал зад тях. "
Западен сътрудник
Противниците на Тачи неведнъж го упрекват, че прави всичко допустимо, с цел да се опита да избегне развой за военни закононарушения, в това число да слага персоналните си ползи пред тези на страната.
Президентът се стреми да полира своя имидж на интернационалната сцена. През 2018 година беше оповестена „ искряща “ биография на тачи на британски език,, озаглавена „ Нова страна, актуален общественик “.
Но в случай че съдът удостовери обвиняването и Тачи тръгне към правосъден развой, той няма да бъде единственият, който е подложен на надзор. Tачи е основен западен сътрудник повече от две десетилетия, датиращ от напъните за реализиране на мир в Косово в края на 90-те години.
Въпреки че някои западни водачи бяха внимателни във връзка с АОК и се пробваха да запазят дистанцията си от групата, НАТО дейно се намеси на страната на партизаните с бомбената си акция през 1999 година, която изгони сръбските сили отвън Косово.
Когато Косово беше сложено в ръцете на администрация на Организация на обединените нации и мироопазващи сили, ръководени от НАТО след бомбардировките, и двете организации работиха в тясно съдействие с Тачи при краткотрайни политически структури. На полицията на Организация на обединените нации беше казано да не проверява Тачи и редица други косовски политически водачи без утвърждение от най-високо равнище.
Международните сили не престават да си сътрудничат тясно с Тачи, даже когато към него се завъртяха обвинявания в тежка престъпност. Доклад от 2010 година на швейцарския политик и прокурор Дик Марти за Съвета на Европа твърди, че Тачи е бил началник на групата за проведена престъпност, известна като групата на Дреница (кръстена на район на Косово). Тачи неведнъж отхвърли обвиняването.
Докладът съдържа и изказвания, че редица сърби са били убити поради бъбреците си, които са били продавани на черния пазар.
Фактът, че в отчета на Марти се споделя, че черпи информация от разнообразни западни разследващи организации, повдига въпроси какъв брой западните сили са си затворили очите на дейностите на Тачи.
Тези въпроси могат да зародят още веднъж, в случай че Тачи бъде изправен пред правосъден развой, изключително в случай че такива отчети от разузнаването се употребяват като доказателство. Въпросите, с които се сблъскват западните чиновници, ще бъдат познати на най-малко един предходен жител на плануваната дестинация на Тачи в събота: Какво са знаели и по кое време са го научили?
 
* Анализът е на Андрю Грей и е оповестен в Politico. Превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР