Точно като хората, зайчетата обичат добрата и вкусна храна. Комбинацията

...
Точно като хората, зайчетата обичат добрата и вкусна храна. Комбинацията
Коментари Харесай

С какво може да храните вашето домашно зайче?

Точно като хората, зайчетата обичат положителната и вкусна храна. Комбинацията от сено, зеленчуци, пелети и прясна вода ще направи вашия заек здрав и благополучен. Тук ще откриете повече информация за това с какво да храните домашния си заек.

Прясното сено би трябвало да бъде включено в по-голямата част от диетата на вашия заек и би трябвало да бъде елементарно налично когато и да е. Възрастните зайци могат да ядат сено, трева и овес, до момента в който по-младите зайци би трябвало да се хранят с люцерна. Люцерната не би трябвало да се дава на възрастни зайци заради по-високото наличие на протеини и захар в нея. Сеното е значимо за зайците, защото обезпечава главните нишки, нужни за положителното храносмилане и оказва помощ за износването на заешките зъби, които непрестанно порастват.

Когато избирате сено, уверете се, че наподобява и мирише свежо. Не избирайте сено, което е кафяво или към този момент не мирише на прясно окосена трева. Съхранявайте сеното на изсъхнало място в резервоар, който разрешава на въздушния поток да не мухлясва. Купуването на сено на едро от локален фермер е доста по-икономично от пазаруването на торби от зоомагазин.

Разнообразието от зеленчуци също би трябвало да бъде част от ежедневната диета на вашия заек. Когато избирате зеленчуци за зайци, търсете нещо прясно и без пестициди. Винаги измивайте добре зеленчуците преди да нахраните зайчето си. Давайте му малко количество от тях, с цел да може да прецените дали ги харесва. Не го хранете с листа от стайни растения, защото доста от тях са отровни за зайците.

 Зайче

Повечето зайци обичат босилек, моркови, целина, зелена салата, кейл, листата на броколите и др.

Прясната вода постоянно би трябвало да бъде разполагаем на вашето декоративно зайче. Висящата бутилка с вода е превъзходен вид за кафези. Зайците също могат да пият и от купичка. В горещите дн можете да пуснете кубче лед или две в съда за вода. Ако наподобява, че вашият заек не пие задоволително вода, можете да оставите зеленчуците мокри, когато им ги давате.

Пелетите за хранене на зайци би трябвало да бъдат закупени, тъй че да са пресни. Потърсете гранули с високо наличие на фибри и ниско наличие на протеини. С напредването на възрастта на вашия заек ще би трябвало да ограничите приема на пелети, защото те са с високо наличие на протеини и могат да доведат до затлъстяване и други здравословни проблеми при зайците. Не давайте гранули, в които има сушена царевица или друго лакомство. Тези добавки не са здравословни за зайците и могат да причинят здравословни проблеми при заека.

За да се подсигурява здравето на зайци, лакомствата би трябвало да се дават единствено понякога. Не хранете своето зайче с храни, богати на въглехидрати - самун, бисквити, тестени произведения, бисквитки, чипс или зърнени храни. Никога не давайте шоколад, защото той е рисков за зайци.

 Зайчетата обичат моркови

Плодовете са най-хубавият вид за лакомство, само че още веднъж би трябвало да го давате единствено в дребни количества поради наличието на захар. Опитвайте се да купувате био плодове, за които знаете, че не съдържат пестициди. Подобно на зеленчуците, бъдете сигурни, че те са добре измити. Зайчетата обичат да ядат ягоди, малини, банани, ананас, ябълки и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР