Точно година след въвеждането на екостикерите на автомобилите Изпълнителна агенция

...
Точно година след въвеждането на екостикерите на автомобилите Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

Екостикерите на колите издържаха само година

Точно година след въвеждането на екостикерите на колите Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " стартира акция за тяхното унищожаване. Идеята е на министъра на превоза в оставка Николай Събев. Според нея слагането на характерен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при прекосяването през пунктовете за инспекция за техническа редовност. Предстои смяна в наредбата, с която бяха въведени лепенките. Замерването на количеството изхвърлени нездравословни газове в пунктовете се резервира.
В момента у нас има два типа стикери. Единият се поставя на предното стъкло при първична регистрация в " Пътна полиция ", където е и първият механически обзор. След това при всеки годишен се слага и стикер с екокатегория. Вторите стикери бяха въведени предишното лято. Те указват екокатегорията на колата в пет степени. Идеята на спомагателния стикер бе да могат да се лимитират замърсяващите коли в дните с замърсен въздух.
" В признатите разпореждания, свързани с новите стикери, така наречен " екостикери ", се основава опция за реализирането на корупционни практики посредством неефективно разходване на обществени средства. По информация от формалната интернет страница на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " за изработването на " Знак за периодически обзор за инспекция на техническата редовност на ППС " за годишен тираж от 1 500 000 бр. е заложена единична цена от 6,80 лева Това удостоверява разпознатия риск от разходване на забележителен размер обществени средства. Отделно са и всички други разноски по въвеждане в деяние на цялостната система за надзор ", обявиха тогава от Антикорупционната комисия.
Сега Събев предлага да отпадне и първият стикер, който се слага от Министерство на вътрешните работи. За да се случи това обаче ще трябват промени и в разпоредба на силовото ведомство. Затова е изпратено писмо до вътрешния министър Бойко Рашков. Ограничаването на достъпа на замърсяващи коли до избрани зони в дни с замърсен въздух е самодейност на Столичната община. За публично разискване беше пусната разпоредба, с която се вкарват така наречен нискоемисионни зони. Те обгръщат необятния център на София, където през зимата не би трябвало да се позволяват замърсяващи коли от най-ниските три категории - Евро 1, 2 и 3. Забраната би трябвало да се ползва поетапно. Контролът ще е отдалечен - с камери. Първоначалната концепция на общинарите беше те да " четат " стикерите, залепени на колите. След София и други градове прегърнаха концепцията за екостикерите.
Подобни обозначения са архаични, в случай че цялата информация за колите и техническите им прегледи се вкарва в електроннни бази данни и е налична онлайн. Въпреки това кабинетът " Борисов " ги вкара. Още като пое поста, сегашният транспортен министър разгласи, че ненужните стикери ще бъдат отстранени. Осем месеца по-късно обещанието още е в " развой на осъществяване ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР