Точно две години изминаха от момента, в който любимият музей

...
Точно две години изминаха от момента, в който любимият музей
Коментари Харесай

Любимият музей на децата отворя врати на 19 март

Точно две години изминаха от момента, в който обичаният музей на бургаските деца, бе затворен за главен ремонт. Сградата монумент на културата, в която се обитава Природонаучната експозиция към РИМ Бургас, бе изцяло актуализирана по план на обща стойност 240 439 лв.. Той бе финансиран от стратегия " Красива България " на Министерството на труда и обществената политика и съфинансиран от бюджета на Община Бургас в размер на 141 859 лв..

Ремонтните действия включиха цялостна замяна на покрива, възобновяване и пребоядисване на фасадата с всички декоративни детайли, създаване на дренаж за отбрана на постройката от подпочвени води, замяна на цялостната ел. апаратура, както и остарялото осветяване с енергоспестяващо. Изградена бе нова пожароизвестителна апаратура за оптимално предотвратяване на културните полезности, съхранявани във фондовете на музея. За комфорта на посетителите и на уредниците бе сложена топлоизолация на външните стени, а остарялата дограма е сменена с нова висококачествена.

През 2017 година беше осъществено цялостно възобновяване на музейните витрини със модерна идея за по-добро предпазване на експонатите и тяхното показване. Експозицията получи нови изображения и двуезични текстове. Запазен е акцентът върху минералното благосъстояние и биоразнообразие на Южното Черноморие, само че експонатите се допълват и от 4 съвременни екрана с доста фотоси и спомагателна информация.

Една от изненадите ще бъде нова витрина, която още от вратата притегля погледа на посетителите, изключително на по-малките. В нея са показани четирите типа бозайници, срещащи се в Черно море – афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена. В приземния етаж, отдаден на минералите, е направена диорама, показваща по какъв начин кристалите се образуват и нарастват подземен. Тя е построени с калцитните друзи, които са намирани в затворените към този момент Бургаски медни мини. Затова тези неповторими естествени мостри могат да се видят единствено в музеите.

Официалното разкриване на актуализирания Природонаучен музей (ул. " К. Фотинов “ 30) е в понеделник - 19 март 2018 година, от 13:00 часа. Всички нетърпеливи гости ще могат да прегледат музейната експозиция от 13:00 до 17:00 часа с вход свободен.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР