Toчно 5216 пенсионери работят в Министерството на отбраната. От тях

...
Toчно 5216 пенсионери работят в Министерството на отбраната. От тях
Коментари Харесай

Ето колко пенсионери работят по министерства и държавни агенции

Toчно 5216 пенсионери работят в Министерството на защитата . От тях 284 са в администрацията, 3939 са във въоръжените сили, 993 са в комерсиалните сдружения, излиза наяве от отговор на военния министър Стефан Янев на парламентарен въпрос от Мартин Димитров ( " Демократична България " ).

Тенденцията военните, които упражняват правото си на пенсия, да продължат да работят в структурите на МО, е известна от дълго време, само че това число наподобява фрапиращо и изправя бранша пред съществено предизвикателство.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев даде поръчка да организира административна промяна, в която да редуцира към 15% от чиновниците, което съгласно неговите калкулации са към 30 000 души. По време на съдружните договаряния се реализира единодушие за редуциране на всички пенсионирани чиновници. Министерството на образованието и науката реагира първо и редуцира 25 души.

Ситуацията в МО обаче е доста по-различна и в случай че бъдат съкратени пенсионерите, има действителна опция работата в него да бъде блокирана, защото от информацията излиза, че огромна част от хората, които не са под пагон, на процедура са пенсионери. Общата бройка на личния състав в административните звена на министерството, да вземем за пример, е към 830 щатни бройки.

Ситуацията е сходна и в Министерство на вътрешните работи . Според отговора на вътрешния министър Бойко Рашков е министерството работят 1116, които са навършили възраст за пенсия. От данните на Министерство на вътрешните работи обаче не става изцяло ясно дали това са всички пенсионери.

В Министерството на превоза и комерсиалните му сдружения работят общо 1414 чиновници, навършили пенсионна възраст.

От тях най-вече са в Национална компания " Железопътна инфраструктура " - 571 души, следвани от БДЖ " Пътнически транспорти " – 229.

Голям брой пенсионери работят и в системата на Министерството на правораздаването - 766 души при щатна бройка на ведомството 7165 души, което значи, че всеки десети чиновник на институцията е в пенсионна възраст. Най-много от тях работят в основна дирекция " Изпълнение на наказванията " - 495 души.

В Министерството на земеделието и неговите търговски сдружения пенсионираните чиновници са към 200 души.

В Министерството на енергетиката , в това число в " Българския енергиен холдинг ", чиновниците са общо 48 души.

От 8009 души щатна бройка на общественото министерство 30 души са пенсионери, като всички те ще бъдат освободени или към този момент са в развой на освобождение.

В Министерството на финансите хората в пенсионна възраст са 25 души. От отговора на Асен Василев обаче не излиза наяве какъв брой са пенсионерите в Национална агенция за приходите и " Агенция Митници ". Общата бройка единствено на Национална агенция за приходите е към 8000 души.

 Източник: Mediapool

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР