Точно 206 американски военнослужещи с оръжие и техника се намират

...
Точно 206 американски военнослужещи с оръжие и техника се намират
Коментари Харесай

Американските военни в България са 206 души, съобщи министърът на отбраната

Точно 206 американски военнослужещи с оръжие и техника се намират в България към средата на януари. Това сподели в петък министърът на защитата Стефан Янев.

"И сега българските и американските въоръжени сили организират обучение - от началото на януари, което ще продължи до месец юни ", посочи той в отговор на въпроси по време на парламентарния надзор.

България и Съединени американски щати употребяват взаимно образователния полигон "Ново село ", военновъздушните бази "Граф Игнатиево " и "Безмер " и логистичния център край Айтос.

Според съглашението от 2006 година в страната могат да участват не повече от 2500 американски военни. Те обаче могат да набъбнат до 5 000 души, само че единствено за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за взаимно прилагане с българската войска.

По думите на Янев от 16 години не е имало случай, в който американските военнослужещи на българска територия даже да са доближавали цифрата от 2500 души.

Военният министър изнесе информацията на фона на обсъжданите в НАТО благоприятни условия за увеличение на отбранителния капацитет в Източна Европа поради напрежението към Украйна.

Въпросът към Янев пък беше заложен от депутатката от "Възраждане " Елена Гунчева. Още преди да влезе в Народното събрание партията настояваше в България да се организира референдум за излизане на страната от НАТО и Европейския съюз.

При изострянето на връзките сред НАТО и Русия около рецесията в Украйна от партията на Костадин Костадинов споделиха, че в основата на спора е НАТО.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР