Точни, далекобойни, мощни - ракетите "Калибър" с право се считат

...
Точни, далекобойни, мощни - ракетите "Калибър" с право се считат
Коментари Харесай

Тихият полет на “Калибър”. Защо руските крилати ракети не дават покой на НАТО

Точни, далекобойни, мощни - ракетите "Калибър " с право се смятат за "дългата ръка " на въоръжените сили на Русия.

Техният оглушителен дебют на високо равнище се състоя на 7 октомври 2015 година, когато ракетните кораби „ Дагестан “, „ Град Свияжск “, „ Велики Устюг “ и „ Углич “ изстреляха масирани залпове по терористични цели в Сирия, написа "Поглед инфо ".

Оттогава военните употребяват „ Калибър “ повече от 10 пъти - и то постоянно с триумф.

Ракетна династия

Семейството на „ Калибър “ комбинира няколко типа ракети едновременно. Първо, това е противокорабната ЗM-54K/ЗM-54T с проникваща бойна глава с високо избухливо деяние. Второ - ЗM-14K/ЗM-14T, предопределени да поразяват наземни цели и също оборудвани с високо-експлозивни елементи.

Между другото, те също се употребяват против терористите в Сирия.

Трето, това са ракето-торпедата 91П1 и 91РТ2, задачата на които е подводницата на евентуалния съперник. Всички модели са унифицирани по мярка и се вписват в клетките на универсалните корабни системи за пукотевица ЗС14. Вариантите за подводници "Калибър-ПЛ " се зареждат в торпедни тръби 533 мм.

Има въздушно изстрелвани крилати ракети "Калибър-А " (3M-14AE) за тактически и стратегически самолети. Освен това с крилатите ракети от избрани модификации могат, евентуално, да водят обстрел и оперативно-тактическите комплекси „ Искандер “.

Но главните носители на „ Калибър “ са, несъмнено, корабите и подводниците: фрегатите от план 22350 и 11356, корветите от план 20385, дребните ракетни кораби от планове 21631 и 22800, патрулните кораби на план 22160, подводниците от план 885 „ Ясен “, 636 „ Варшавянка”, 677 „ Лада”, 971 „ Щука-Б “ ”и 877 „ Палтус “. Обявеният обхват на полета на морско основания „ Калибър “ е към 1400 километра.

Сложен маршрут

Принципът на работа на всички крилати ракети е почти подобен и „ Калибър “ не е изключение. Подготовката преди старта стартира с въвеждането на полетна задача.

Нейното образуване е обособен, много комплициран развой. В това отношение централно вземат участие специфични звена в структурата на въоръжените сили. Всъщност такава задача е логаритъм за придвижване на ракетата при даден курс.

С други думи, електронен маршрут, който включва височини, курсове, контролни точки и ориентири. Освен това прибавя характерностите на задачата, която ракетата би трябвало да порази.

След влизане в полетната задача се ревизира интегрираната система за надзор на готовността на ракетите. На този стадий се търсят фабрични недостатъци, които могат да унищожат изделието.

След това идва сигналът "Старт ", задейства се пусковият ускорител, характерностите на който могат да бъдат разнообразни според от вида на крилата ракета и нейния притежател - подводница, транспортен съд или аероплан.

След това започва маршовият мотор. По предписание това е турбореактивен мотор с ниски запаси. Горивото е течно, на основата на керосин. Самата ракета дефинира височината си с радио или барометричен високомер.

По предписание пътят на „ Калибър “ не е права линия, начертана от точка А до точка Б. На картата завоите ѝ зависят от релефа на земната (или водна) повърхнина, съществуването на противниковата защита и електронното разследващо съоръжение по маршрута, както и доста други параметри. Надморската височина също се трансформира.

Тя се въздейства от гънките на релефа, промишлените и жилищни здания. Смята се, че колкото по-ниско лети ракетата, толкоз по-трудно се открива.

Район на задачата

„ Крилатите ракети са оперативно и оперативно-стратегическо оръжие “, съобщи Виктор Мураховски, основен редактор на списание „ Арсенал на отечеството “.

„ Те са изключително положителни, в случай че съперникът няма многослойна система за Противовъздушна отбрана. Ще дам два скорошни образеца за ефикасната и неефективна работа на това оръжие. Първият е ударът по цели в Саудитска Арабия.

Въпреки обстоятелството, че са изстреляли ракети, доста примитивни спрямо съветските или американските, вредите от нападението бяха оценени на милиарди долари. Вторият случай е изстрелването от американците и техните съдружници на към 100 крилати ракети по цели в Сирия. Тук сирийската противовъздушна защита се появи в цялата си популярност и смъкна съвсем всичко “.

По време на полета ракетата минава всички контролни точки, положени в траекторията. Всяка дефинира местоположението си и го съпоставя с полетната задача.

Методите за това могат да бъдат доста разнообразни: да вземем за пример рискова корелация - съгласно релефната карта на покрайнината. Ако е належащо, на този стадий се вършат корекции в маршрута. Възможно е да се употребяват и сателитни навигационни системи, само че това не е главният способ за промяна, защото врагът може просто да унищожи спътниците във военно време.

Когато „ Калибър “ влезе в целевата област, той още веднъж уточни координатите си, употребявайки метода на рискова корелация или посредством оптично изображение на региона.

Напоследък интензивно се употребяват електронни системи за ориентиране, когато изображението на задачата се съпоставя с това, което се съхранява в паметта на ракетата в сходство с целевите изображения, въведени по-рано в полетната задача. В този случай отклонението при контакт е минимално.

В Русия, апропо, интензивно се основава електронна база данни с изображения на вероятни цели. С това се занимава едно от поделенията на Министерството на защитата.

Този метод доста форсира въвеждането на полетни задачи по цели на всички места по света. И когато ракетата най-сетне „ види “ задачата, тя самата ще се удари в нея.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР