Точната дата на разкопките на светилището Татул“ край едноименното село

...
Точната дата на разкопките на светилището Татул“ край едноименното село
Коментари Харесай

Възстановяват проучването на светилище на 90 км от Пловдив

Точната дата на разкопките на светилището " Татул “ край едноименното село ще стане ясна измежду излизане на разрешенията за теренни изследвания. Илкнур Кязим, кмет на община Момчилград, разгласи пред присъстващите над 1 000 души на фестивала " Нощта на Орфей “, че през есента ще има разкопки на " Татул “.

Регионалният исторически музей в Кърджали е зает от Общинска администрация – Момчилград, в работата по светилището. Планирано да се работи в очертанията на културно-историческия монумент, твърди Даниела Коджаманова, шеф на музея, оповестява 24rodopi.com.

" През 30-те години на предишния век краеведът Никола Иванов, който пръв оповестява този монумент, оповестява и за съществуването на постройка с каменни градежи и керемиди на първото хълмче пред светилището. Целта ни е да проучим тази постройка и да изясним нейния темперамент “, уточнява Коджаманова.

Скалното светилище е записано и разказано за първи път през 1933 година от краеведа Никола Иванов. През годините на него са правени изследвания, като систематични продължителни разкопки на обекта са извършени в границите на четири археологически акции – през 2004 година, 2005г., 2007 година и 2009 година През първата акция от 2004 година археологическият екип открива, че обектът край Татул е храм от елинистическата ера, функционирал в интервала от IV в. прочие Хр. до IV в. от новата епоха.

За осем века храмът е преустрояван доста пъти и е бил място за удостояване на няколко религии, последната от които е християнството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР