Тия невинни юдейски младенци пострадали заради безначалния Младенец Христос –

...
Тия невинни юдейски младенци пострадали заради безначалния Младенец Христос –
Коментари Харесай

Св. четиринадесет хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод във Витлеем

Тия почтени юдейски младенци потърпевши поради безначалния Младенец Христос – Сина Божи по заръка на юдейския цар Ирод. Като се видял осмян от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, само че не се върнали при него, а по различен път отпътували за страната си, Ирод се ядосал прекалено много и, страхувайки се да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството, заповядал да избият всички младенци във Витлеем и всичките му лимити от две години надолу. Тогава се сбъднало реченото от оракул Йеремия:

" Глас бе чут в Рама, рев и стенание и вик огромен. Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, тъй като ги няма " (Мат. 2:17-18).

Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето безотговорно славолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно господство, а на безконечното спасение; че всички хитрини човешки са безсилни и напразни за всемогъщия Божий промисъл, който властно и гладко устройва спасението на света; че животът на самия Ирод, който самоуверено се грижел за себе си, ще продължи не повече от една година и че ориста му зависи от Бога! Божия съд – по думите на църковните писатели – постигнал Ирода посредством страшни заболявания, които прекратили живота му за противозаконното изтребване на почтените.

Младенците мъченици влезнали в Царството небесно не през вратата на св. Кръщение, само че посредством мъченическата гибел за Иисуса Христа, която Сам Той нарекъл " кръщение " (Марк. 10:10). И с това кръщение, при положение на потребност, се заменя самото свещенодействие кръщение посредством вода.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР