Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите. Когато към сладкишите, десертите,

...
Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите. Когато към сладкишите, десертите,
Коментари Харесай

Забраняват Е171 в храните. Каква е функцията ѝ?

Титановият диоксид (титанов двуокис) омайва клиентите. Когато към сладкишите, десертите, готовите супи, печивата и сосовете се добави E171 – всички те наподобяват по-блестящи, по-пресни и хрупкави.

Индустрията се възползва от мощната бляскавост и положителните покривни качества на белия пигмент, който се среща и в голям брой козметични артикули, като да вземем за пример паста за зъби, където се крие под обозначението CI77891. Намираме го и в редица лекарства, слънцезащитни кремове, лепила и гумени произведения, в лакове и бои, даже в бетона и хартията.

Производството на титанов двуокис е голям бизнес – международното произвеждане е сред 4 и 5 милиона тона, от които единствено в Европа се създават малко повече от един милион тона. Хранително-вкусовата индустрия на европейския пазар ще би трябвало обаче да се откаже напълно от тази добавка, тъй като след дългогодишни договаряния Еврокомисията забрани в средата на януари 2022 година храните в Европейски Съюз да съдържат титанов двуокис – заради възможното му канцерогенно деяние.

Докато европейските институции за сигурност на храните изпитват мощни подозрения по отношение на нездравословното влияние на титановия двуокис, най-важните производители на тази субстанция в Европа пазят тъкмо противоположното мнение. Те настояват, че позицията на EFSA се основава на нереалистични догатки, а употребяваните в тестванията материали нямали внушителен темперамент, написа Дойче веле.

Обявената от Еврокомисията възбрана на титановия двуокис ще влезе в действие след половин година, само че се отнася единствено да питателните артикули. В останалите той ще може да се влага и отсега нататък. Само че необятно употребяваният омекотител вероятно основава опасности за здравето освен в храните.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР