Тирана. Единствената партия на македонците в Албания – Македонски алианс

...
Тирана. Единствената партия на македонците в Албания – Македонски алианс
Коментари Харесай

Македонците в Албания реагират: София се опитва изкуствено да „създава“ българи в Голо Бърдо

Тирана. Единствената партия на македонците в Албания – „ Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ), реагира на „ скорошното държание на българското посолство в Тирана, за изкуствено показване на македонците в региона на Голо Бърдо като българи “, написа електронното издание на скопския вестник „ Слободен щемпел “ .

„ Партията осъжда държанието на българското посолство в Тирана, което в навечерието на новогодишните празници раздаде дарове с пропагандна цел на възпитаници от СОУ „ Елез Кочи ” в Острени и ОУ „ 10 покойници “ в Требище, в региона Голо Бърдо, представяйки ги като български възпитаници “, се показва в публикувания от партията текст.

МАЕИ добавя, че в региона на Голо Бърдо няма българско малцинство, а от епохи там живеят единствено македонци, които се гордеят с произхода си.

„ Трайно вписани в паметта на жителите на Голо Бърдо, българските закононарушения при окупацията на региона на Голо Бърдо от България през Първата международна война остават живи. Елез Кочи, чието име в този момент носи учебното заведение в Острени, е погубен през 1916 година от българската войска, която го погребва жив край река в село Върница в Голо Бърдо “.

Жителите на местността Голо Бърдо, акцентират още от партията, чакат публично опрощение от България за закононарушенията, осъществени през Първата международна война.

„ Поведението на българското посолство в Тирана, което експлоатира бедността в регионите, където живее македонската общественост в Албания, представяйки я като българска общественост, е примитивно извращение и историческо деформиране на истината “, се заключава в изказването на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР