Тиражът на автомобилите Dacia достигна 10 милиона екземпляра. Юбилеен стана

...
Тиражът на автомобилите Dacia достигна 10 милиона екземпляра. Юбилеен стана
Коментари Харесай

Знаете ли колко леки коли Dacia са произведени до момента?

Тиражът на колите Dacia доближи 10 милиона екземпляра. Юбилеен стана сив кросоувър Dacia Duster, който слезе от поточната линия на главния цех в Румъния. На Dacia бяха нужни 54 години, с цел да създаде толкоз коли.

Предприятието край Питещи е издигнато с поддръжката на Renault и започва през 1968 година. Първият модел, създаден там, е седанът Dacia 1100 с мотор откъм гърба (копие на модела Renault 8), само че още през 1969 година се появява по-модерното семейство Dacia 1300 с предно предаване, т.е. лицензираното Renault 12. И двете коли са пуснати на конвейерите под двете марки по едно и също време във Франция и Румъния.

`Знаете

Марката Dacia създава и други модели на Renault, само че през осемдесетте години съдействието с Renault е прекъснато и Dacia се ангажира независимо с по-нататъшното развиване на гамата си. През 1999 година французите въпреки всичко купуват румънската компания. И през 2004-а се появява Logan - модел с който стартира актуалната история на марката Dacia.

Сега марката Dacia е показана в 44 страни - това са най-вече европейски страни и Мароко, Алжир и френският остров Реюнион. Автомобилите Dacia се създават в Румъния, Мароко, Алжир и Китай (оттам се доставят електрически коли Dacia Spring ). Интересен факт е, че в доста страни по света моделите на Dacia се продават под марката Renault (а в Русия и под марката Lada), само че те не са включени в броя от 10 милиона.
`Знаете

Най-масовият модел в историята на марката е хечбекът Dacia Sandero с продадени 2.6 милиона коли от три генерации, в това число версиите Stepway. На второ място е остарелия модел Dacia 1300: 2.3 милиона автомобила за 34 години произвеждане. Следват Duster (2.1 милиона коли от две поколения) и Logan (1.95 милиона коли от три генерации, в това число комбито Logan MCV).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР