Тиквичките са желана съставка на всяка диета за отслабване, както

...
Тиквичките са желана съставка на всяка диета за отслабване, както
Коментари Харесай

Изкушения с тиквички

Тиквичките са мечтана съставна част на всяка диета за намаляване, както и лечебно средство против доста заболявания. При затлъстяване използването им основава илюзията за бързо засищане и по този начин понижава потребността от друга, по-калорична храна. Тиквичките са извънредно потребни за хора в по-напреднала възраст. Те засилват процесите на храносмилането, удобно въздействат върху кръвотворенето, препятстват развиването на атеросклерозата. Препоръчват се на хора със болести на бъбреците, черния дроб, при хипертония. Тиквичките са мощно диуретично средство при очевидни и скрити отоци. Вариантите на приготвянето им са доста – от известните у нас пържени тиквички с брашно, залети с подлучено кисело мляко и свеж копър, през суфле, лодчици, шницели, крокети, кюфтета, до печени на скара.

Крем чорба

 46-1 Необходими артикули:
1 приблизително огромна тиквичка
100 г краве сирене
25 г синьо сирене
1 глава лук
3 стръка свеж лук
1 филиз свеж чесън
1/2 връзка свеж копър
1/2 връзка свеж магданоз
1/2 л прясно мляко
сол
черен пипер
Необходими артикули:2 тиквички
125 г моцарела
2 с.л. зехтин
1/2 връзка магданоз
2 щипки сол
2 щипки черен пипер, млян

Начин на подготвяне:
Обелваме тиквичките и ги разрязваме на две половини. Издълбаваме ги и ги нареждаме в съд за печене. Поръсваме ги със сол, черен пипер и зехтин. Запичаме ги за към десетина минути. Нарязваме моцарелата и пълним лодките. Поръсваме с нарязан магданоз. Запичаме до подготвеност. Може тиквичките да се нарежат на филийки, да се поръсят със зехтин, сол и черен пипер, върху тях да се подреди моцарелата, а най-отгоре да се поръси с магданоз и да се запече.

Палачинки от тиквички


 46-2 Необходими артикули:
1 кг тиквички, настъргани
сол на усет
1/4 ч.ч. настърган пармезан
2 яйца
2 стръка свеж лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, намачкани
4 листа босилек, нарязани
1 щипка индийско орехче
1 щипка чеснова сол
черен пипер на усет
1 с.л. масло
1 ч.л. зехтин

Начин на подготвяне:
Стиснете настърганите тиквички в кухненска хартия, с цел да се изцеди непотребната течност, която пускат. След това ги поръсете със солта. Отново оставете върху хартия, с цел да се отцедят за към 30 минути, защото солта ще провокира наново стартиране на течност. Смесете пармезана, яйцата, лука, чесъна, босилека, индийското орехче, чесновия прахуляк и черния пипер в купа. Разбъркайте. Накрая прибавете и тиквичките. Разбъркайте още един път. Загрейте маслото и зехтина в тиган на междинен огън. Оформете с ръце сходна на палачинка форма от сместа. Пържете в сгорещена лой до зачервяване от всяка страна.

Запеканка-омлет с тиквички


 46-3 Необходими артикули:
1 тиквичка (180-200 г)
1 глава лук
1 морков (30 г)
30 мл олио
1 с.л. нарязан магданоз или друга зелена фалшификация по желание
5 яйца
сол на усет

Начин на подготвяне:
Нарежете лука на ситно, моркова настържете. Запържете лука в мазнината, прибавете моркова, налейте малко вода и задушете в продължение на 2-3 минути. Тиквичката обелете и нарежете на дребни кубчета, които изсипете при лука и моркова. Задушете за към 5 минути и сложете сол на усет. Разбийте яйцата с блендер, прибавете към тях нарязания магданоз и сол. Смесете ги със зеленчуците и изсипете всичко във форма за печене. Поставете в загрята на 180 градуса фурна до подготвеност. Времето за печене зависи от дебелината на ястието.

Кексчета от тиквички с бекон


 46-5 Необходими артикули:
1 тиквичка
1 глава лук
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2/3 ч.ч. брашно
1,5 ч.л. набухвател
шунка или бекон (около 70 г)

Начин на подготвяне:
Обелете лука, нарежете го и запържете леко в нагорещено олио. Тиквичката настържете на приблизително ренде, подсолете, разбъркайте и оставете да престои 5 минути. Разбийте леко яйцата със захарта, прибавете брашното и набухвателя. Прибавете и нарязания бекон (или шунка). Отцедете тиквичката от течността, смесете с тестото, сложете и лука. Разбъркайте всичко и разпределете сместа във формички за мъфини, които авансово сте намазали с олио и посипали с брашно от вътрешната страна. Изпечете кексчетата във фурна при температура 200-220 градуса в продължение на 12-15 минути (докато се зачервят).

Лодки с кайма


 46-6 Необходими артикули:
4 приблизително огромни тиквички
1 морков
1 глава лук
400 г кайма
100 г ориз
сол и черен пипер
олио

Начен на подготвяне:
Тиквичките се разрязват на половинки надлъжно и се пускат за 3-4 мин. в тенджера с вряща вода. След това се издълбават с лъжичка и вътрешността им се нарязва на ситно. Лукът се нарязва също на ситно, морковът се рендосва и се задушават в малко вода и лой с каймата и вътрешността на тиквичките. След като поизври водата, се прибавя и оризът с 300 мл вода и малко сол, и се готви, до момента в който оризът поеме водата. Лодчиците от тиквички се подреждат в тава и се пълнят с тази плънка. Добавя се малко вода и се запичат за 10-15 мин. Може да се поднесат с кисело мляко по остарял български бит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР