Тихомира Райчева от квартал „Трошево“ във Варна. Тридесет и седем

...
Тихомира Райчева от квартал „Трошево“ във Варна. Тридесет и седем
Коментари Харесай

Тихомира от Варна изпрати гневно писмо до Борисов и институциите срещу цинизма на бюрокрацията, което разтърси България!

Тихомира Райчева от квартал „ Трошево “ във Варна. Тридесет и седем годишната жена изпрати искрено, прочувствено, само че и яростно писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до омбудсмана Мая Манолова, до Бисер Петков, министър на труда и обществената политика, до народните представители и шефове на парламентарни комисии Хасан Адемов, Павел Шопов, и до Весела Караиванова-Начева, краткотраен шеф на Национален осигурителен институт. Писмото бе адресирано и до основните редактори на всекидневниците „ Труд” и „ 24 часа”.

„ Уважаеми господин министър председател, заслужава ли си да остана със фамилията си в България? Така ли би трябвало да наподобява страната, която управлявате?”, стреля от упор с въпросите си Тихомира, която след броени дни чака първата си рожба. Добре знае, че персоналната й орис не е от най-тежките в страната на фона на толкоз драми и нещастия, само че борбата й с бюрокрацията и безхаберието в държавните институции е битка на всеки елементарен българин. При това всекидневна и в множеството случаи обречена.

Варненката е една от близо 700-те служащи от банкрутиралата комерсиална верига „ Пикадили “ и една от хилядите свои сънародници, изхвърлени през годините от закъсалите в страната компании и предприятия – без пукнат лев, без обезщетение и без заслужено отмъщение за виновниците.

Тихомира Райчева е инженер по обучение, приключила е Техническия университет във Варна, компетентност „ Техники и технологии за запазване на водите и въздуха”. Случайно и за малко се хванала на работа на грила и готовите ястия в „ Пикадили “ и е плащала налози на страната към този момент 16 години оттогава. Като „ дамата зад щанда “ е работила по шест дни в седмицата против „ бомбастичната “ заплата от 600 лв.. Толкова едвам покрива месечната вноска на заема за двустайния апартамент във варненския квартал.Прехраната и всичко останало поема брачният партньор й. Въпреки прогнозите на лекарите, че деца не може да има, щастието й се усмихва и към този момент чака бебе. Със заболяване на щитовидната жлеза, рискова бременност и краткотрайна неработоспособност обаче няма кой да й изплати заплати и болнични след банкрута на „ Пикадили”.

Потъва в неплатените заеми по жилищния заем. Тогава стартира двумесечната й сага с вървене по тъгите в омагьосания кръг на родната администрация, с препращане от врата на врата и висене по опашките. „ Едва не родих прибързано в някоя от институциите”, споделя Тихомира, която е обиколила Бюрото по труда, Инспекцията по труда, Национален осигурителен институт, които си трансферират решаването на казуса като парещ картоф. От „ Селект трейд”, банкрутиралия притежател на „ Пикадили” я предиздвикали бременна в 8-ия месец да върви до София, с цел да си вземе персонално документите за овакантяване на работа, само че без да й платят. Успяла посредством нейна позната да си спести хилядата километра път в двете направления и да получи документите. За изплащането всичко на всичко на два болнични листа в Национален осигурителен институт се обръща към районната конструкция във Варна. От „ шапката” в София отсичат, че персонално би трябвало да се яви в столицата, не може по електронна и елементарна поща да се предвижат документите. Как да пътува и да рискува бебето, което носи и чака с толкоз боязън?!

„ Тоталното безхаберие и цинизъм на държавните институции ли са рекламното лице на Вашето, и на предшестващите Ви, ръководство? “, пита премиера обезверената жена. От предишния петък е изпратила писмо до Национален осигурителен институт в София дали може брачният партньор й, който е готвач по морето и би трябвало да си остави работата в почналия туристически сезон, с цел да се яви вместо нея. Отговор обаче няма. В писмото до държавниците Тихомира единствено е описала наедро персоналните си инциденти и бие алармата: „ Защо в целия свят стачкуват за по-високи заплати, единствено в България стачкуват, с цел да си получат заплатите “. Жената пита още за какво страната не може да направи нищо, когато един шеф като „ Селект трейд” реши да не изплати трудовите хонорари на 700 души, работили в магазините „ Пикадили”. Протестите на цяла войска безработни и гладни някогашни чиновници на веригата, през студения март, не трогнаха никого в страната.

„ България упражнява геноцид над своите жители. Да, тъкмо по този начин, не пресилвам. Същински геноцид, който се показва в безусловно безхаберие за младежите в нищетата, в която живеем, в ролята си на обществени плебеи! Знам, че не съм единствената, която го мисли, само че знам също, че персонално аз няма да простя в никакъв случай на вас!”, споделя обезсърчената българска майка.

Тихомира не е оптимист, че ще получи отговор от държавниците. „ Дали изобщо ще го отворят, а и дали ще го прочетат до края. Но, в случай че го създадат, най-малко да видят въпреки и от върха, на който са, родния параграф 22, в който се върти всекидневието на един елементарен българин “, споделя тя. Младата жена и брачният партньор й са пред алтернативата дали да изоставен страната, откакто се роди дъщеричката им, и да последват десетките свои другари и близки, които към този момент са го създали.

Проверка на „ Труд “ е открила, че освен Тихомира, само че и мнозина някогашни чиновници на веригата „ Пикадили “ се въртят в този обаян кръг. В Национален осигурителен институт Варна отхвърлят да одобряват подадените от самите тях документи за болнични и майчинство, тъй като в тази ситуация синдикът или прокуристът на компанията „ Селект трейд “ би трябвало да го направи. Този аргумент изнесе изпълнителната директорка на териториалното отделение Ирина Папазова, базирайки се на Наредбата за парични помощи и компенсации от държавното-обществено обезпечаване. Според пострадалите обаче процедурата за неплатежоспособност на комерсиалната верига се апелира, синдик няма и ситуацията остава висящо. От Национален осигурителен институт Варна поеха ангажимент пред „ Труд “ да се свържат с работодателя за разрешаване на казуса.

По отношение на взаимоотношението на жителите с бюрокрацията, тези дни Тихомира, а и всички други, получиха „ де факто “ индиректен отговор от премиера Бойко Борисов и ръководещите. В сряда Министерски съвет одобри част от ограниченията за облекчение на административната тежест за жителите и бизнеса. Засега най-малко 12 документа отпадат от грижата на хората да обикалят институциите, с опцията да вършат поръчки и по електронен път. Очаква се при започване на есента държавното управление да предложи и законодателни промени за административна промяна, които ще отпушат автоматизирания продан сред администрациите. С вероятност 2018 година

Източник: " Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР