Тихомир Иванов е най-добрият български състезател в скока на височина

...
Тихомир Иванов е най-добрият български състезател в скока на височина
Коментари Харесай

Тихомир Иванов пред Sportal.bg: Дълго чаках резултат с тройка, сега има нова цел

Тихомир Иванов е най-хубавият български играч в скока на височина при мъжете в последните няколко години. 2016-а беше и една от най-успешните за него досега - пето място на Европейското състезание по лека атлетика в Амстердам и десето на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, както и персонален връх навън от 2.29 м. Тази зима 22-годишният плевенчанин, който се приготвя под управлението на Георги Гетов, се размина за малко с бронзовия орден на еврошампионата под покрив в Белград.

Вчера Иванов реализира победа за България на Европейското отборно състезание от Първа лига във финландския град Вааса и за първи път в кариерата си мина гросмайсторската граница от 2.30 м, което е и затрупан норматив за присъединяване на Световното състезание в Лондон от 4 до 13 август. Sportal.bg се свърза с Тихомир Иванов директно след триумфа, с цел да научи от него вълненията към това достижение, какви нови цели през сезона ще си сложи младият гений от Плевен и мечтае ли към този момент за приближаване до върха на Георги Дъков от 2.36 м.

 Държавно самостоятелно състезание по лека атлетика за мъже и дами

Ето какво показа Иванов в особено изявление за Sportal.bg.

- Тишо, първо честито - съумя да преминеш границата от 2.30 м и да покриеш норматива за Световното в Лондон. Изглеждаше доста убеден, очакваше ли да се оправиш с 2.30 м? Още повече че и времето във Финландия не беше удобно - дъжд, вятър…

- Благодаря, време беше! Точно през днешния ден не това си казахме с тренера след състезанието… Не чаках тъкмо през днешния ден да го скочиш. Точно поради времето не бяхме тръгнали с вярата да пъдя норматива тук, а просто да дам максимума за тима и в действителност съумях.

- Ти си първият българин след починалия ни рекордьор Георги Дъков, който скача 2.30 м. Какво е чувството да знаеш, че към този момент си покорил тази гросмайсторска граница?

- На намерено най-вероятно, да, вторият съм не съм сигурен. Много съм щастлив, чаках този резултат с тройката в него дълго! 230 см беше като котата от 200 см преди 6 години - знаеш, че си подготвен за нея, просто ти би трябвало малко шанс!

- Вече на втори старт участваш при доста неподходящи метеорологични условия и печелиш. Това е доказателство, че си доста добре квалифициран. Така ли е?

- В съпоставяне с изискванията в Шаморин, тук, във Финладия, бяха доста по-добри. Тук нямаше вятър +7.1 м/сек (смее се). Със сигурност това са положителни индикатори. (В Шаморин Тихомир победи с 224 см при извънредно неуместните условия)

Tihomir Ivanov korkeutta 230 PB. #yleisurheilu #vaasa2017 pic.twitter.com/vP4BFOMyQu
— Etusuora (@Etusuora) June 24, 2017
- Вчера направи един опит и на 2.33 м - единствено за самочувствие или усещаше, че можеш да скочиш по-високо?

- Никога няма да желая височина, която да нападам, в случай че не съм сигурен, че имам шанса да я преодолея. Има огромна възможност да се получат контузии по този метод, а никой не желае това. Това че съм покорил 230, значи нова цел!

- След като към този момент си обезпечи място в тима на България за Световното в Лондон, по-спокоен ли си?

- Не съм се съмнявал даже и за миг, че няма да се оправя, знаех, че ми трябват няколко старта, с цел да се разскачам и всичко ще се получи. Но в този момент съм по-спокен несъмнено, време е за подготовка преди Световното в Лондон.

- След 2.30 м несъмнено ще участваш на Диамантената лига в Париж на 1 юли или пък ще те забележим в Стара Загора на “Самарско знаме” на същата дата?

- Ще има присъединяване на Диамантена лига, има време.

- Какво ти сподели треньорът ти Георги Гетов след днешното съревнование?

- Малко ми се накара, тъй като и двамата знаем, че съм подготвен и беше време да полетя над 230 сполучливо.

 Държавно самостоятелно състезание по лека атлетика за мъже и дами

- А по какъв начин се одобри в тима успеха и най-много резултатът ти?

- Получвам поздрави и похвали.

- Кое ще е идващото ти съревнование през сезона?

- “Златен Шпайк” в Острава.

- Повишиха ли се упоритостите ти за представянето ти на Световното след този резултат?

- Едно е да покриеш нормата за присъединяване, друго да си поставиш цел на съответното съревнование. Живот и здраве, ще потренираме малко и по-късно се надявам да съм добре и към този момент ще имам цел за Световното.

- Винаги си казвал, че ще запазиш за себе си какво би желал да постигнеш някой ден, само че след тези постоянни изяви няма по какъв начин да не те попитам дали към този момент мечтаеш да подобриш върха на Георги Дъков?

- Нещата си остават в загадка, имам си цели за сезона и те са постепенни, някой ден ще се доближим и до върха, живот и здраве.

Снимка: Архив Sportal.bg
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР