тиБеларуският министър на външните работи Владимир Макей почина внезапно в

...
тиБеларуският министър на външните работи Владимир Макей почина внезапно в
Коментари Харесай

Нова мистериозна смърт - почина беларуският министър на външните работи  

ти

Беларуският министър на външните работи Владимир Макей " умря ненадейно " в събота, заяви държавната осведомителна организация БелТА.

Кончината на 64-годишния Макей, за който не се знаеше да има хронични болести, провокира спекулации за допустимо ликвидиране, показва АП, представена от Българска телеграфна агенция. Агенцията отбелязва, че беларуският външен министър е бил направил напоследък действия към Запада.

Само ден преди гибелта си Макей се срещна в петък с апостолическия нунций в Минск архиепископ Анте Йожич. В четвъртък той се прибра, откакто взе участие във конгрес в Ереван на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) - доминиран от Москва боен съюз в постсъветското пространство.

Не е ясно до каква степен неговите дипломатически маневри напоследък са били плод на самодейност. Макар беларуският външен министър да остана непоколебимо правилен на президента Александър Лукашенко, той бе считан за по-либерален от дългогодишния властнически водач и неговия антураж. Според доста анализатори контактите на Макей все пак са били дипломатическа маневра на режима в Минск в опит за възстановяване на връзките със Запада, отбелязва АП.

Внезапната гибел на беларуския външен министър обаче буди съмнения дали това в действителност е по този начин. Още повече че Беларус е на " фронтовата линия " в геополитическата борба сред Русия и Запада, която ескалира с съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Друго любопитно съвпадане: Ройтерс показва, че в понеделник, 28 ноември, беларуският външен министър е имал планувана среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров. Макей умря единствено два дни по-рано.

Някои медии и наблюдаващи допуснаха, че беларуският външен министър може да е бил токсичен от тайните служби на Русия - основния съдружник на режима в Минск, която е следила деликатно неговите опити за разтопяване на ледовете със Запада. Те не показаха никакви доказателства в поддръжка на своята теза, отбелязва АП.

68-годишният Лукашенко ръководи с желязна ръка Беларус от 1994 година След края на Студената война някогашната руска република, която се намира в най-западните околности на разпадналата се империя и граничи с обичайно русофобски страни като Полша, Литва и Латвия, се оказа в деликатна обстановка. Лукашенко дълго време маневрираше, прочее с прочут триумф, сред Москва и Запада. От една страна, той сътвори съюзна страна с Русия, осигурявайки си нейната поддръжка, като в това време това обединяване значително е официално, което резервира неговата независимост на деяние. От друга страна, Лукашенко, който дълго време бе именуван от Запада " последния деспот в Европа " поради бруталното тъпчене на опозицията и нарушаванията на човешките права, откри контакти с Европейския съюз и Съединените щати и даже съумя в известна степен да се избави от статута си на парий в техните очи. По едно време се появиха спекулации, че той се е отдалечил прекалено много от Москва, която може да желае да го смени с някой, който й е по-верен.

Дори утежняването на връзките сред Русия и Запада до най-ниската им точка след края на Студената война в началото се оказа от изгода за Лукашенко, макар че Беларус се озова в центъра на огромната геополитическа дъска. Когато украинската рецесия избухна в края на 2013 година, Лукашенко си извоюва надали не ролята на медиатор, като съглашението за споразумяване на спора сред управляващите в Киев и проруските сепаратисти в Донбас бе подписано през февруари 2015 година не къде да е, а в Минск. Договореностите по този начин и не бяха изпълнени, само че това е друга тематика.

И тогава пристигнаха президентските избори в Беларус през август 2020 година, и се оказа, че в действителност нещата са доста по-ясни, в сравнение с се смяташе. Лукашенко бе разгласен за победител, само че опозицията и Западът не към този момент не го признават за президент, защото съгласно тях той е бил избран отново с измами и фалшификации. Беларуските управляващи потушиха брутално най-масовите митинги против дългогодишния водач. Ръководителите на опозицията бяха хвърлени в пандиза или отпътуваха в заточение. Русия на Владимир Путин подаде избавителна ръка на сякаш неуместния Александър Лукашенко. През май предходната година беларуските управляващи скандално отклониха пътнически аероплан, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, с цел да арестуват опозиционер и неговата съветска другарка. Тази година Беларус послужи като плацдарм за съветската инвазия в Украйна. И за никого към този момент няма подозрение, че Лукашенко де факто е васал на Москва, който брутално се разправя със своите съперници, с цел да се задържи на власт.

Показателно е, че Западът още веднъж " се сети " за беларуския правозащитник Алес Беляцки, който през 2021 година бе хвърлен в пандиза за повторно. Миналия месец Беляцки бе почетен с Нобеловата премия за мир дружно с правозащитни организации от Русия и Украйна.

Владимир Макей бе изпратен с държавно заравяне във вторник. Лукашенко участва и докосна ковчега му, само че не направи обществено изказване, показва АП.

" Шокирани сме от известието за гибелта на... Владимир Макей ", сподели говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от Ройтерс.

Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска, която живее в заточение, обаче не спести рецензиите си към починалия. " През 2020 година Макей съобщи беларуския народ и поддържа тиранията. Беларуският народ ще го запомни по този начин ", сподели Тихановска.

През февруари Макей увери, че " нито един " съветски боец няма да остане в Беларус след взаимните учения покрай границата с Украйна. По-късно същия месец Русия нахлу в Украйна, отбелязва Франс прес.

Ройтерс напомня обещанието на Макей, че Украйна няма да бъде нападната от територията на Беларус - броени дни преди да стане тъкмо противоположното. Вече след началото на войната, той упрекна Запада, че я е провокирал, и прикани управляващите в Киев да одобряват изискванията на Русия.

Владимир Макей, който бе измежду най-близките сътрудници на беларуския президент повече от две десетилетия, " държеше отворена вратата за определяне на разговор със Запада, осигурявайки на Лукашенко известно поле за маневриране и за спорене с Кремъл. Макей си завоюва репутацията на главния прозападен глас в държавното управление на Беларус, тъй че не е изненадващо, че гибелта му подхрани огромен брой тайни теории ", заключи самостоятелният беларуски политически анализатор Артьом Шрайбман.

В. " Ню Йорк таймс " разяснява, че приглушената реакция на беларуските управляващи и следените от страната медии контрастира контрастира със статута на починалия външен министър като един от най-видните и най-дълго служили високопоставени съдружници на властническия президент Александър Лукашенко. Липсата на детайлности за кончината на Макей, въпреки и да не е нещо извънредно за потайния режим на Лукашенко, подхрани вълна от спекулации измежду медийните коментатори.

Руските прокремълски и опозиционни блогъри пък се сплотиха към тезата, че починалият външен министър е бил представител на прозападното крило в Минск и гибелта му ще направи Беларус още по-зависима от Москва, която вероятно може да я принуди да се включи директно във войната против Украйна, отбелязва на уеб страницата си Радио Свобода.
www. dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР