Лондон. Лидерът на цивилното правителство на сирийските кюрди Илхам Ахмед

Лондон. Лидерът на цивилното правителство на сирийските кюрди Илхам Ахмед ...

The Guardian: Сирийските кюрди обвиниха Великобритания в „едва забележим отговор“ на турската инвазия в Северна Сирия.

Лондон. Лидерът на цивилното правителство на сирийските кюрди Илхам Ахмед обвини Великобритания в „едва забележим отговор“ на турската инвазия в Сирия, заявявайки, че Обединеното кралство изглежда не желае да обижда Анкара, защото се страхува от изолация след излизането си от Европейския съюз, пише британският вестник The Guardian
Илхам Ахмед, председателят на Сирийския демократичен съвет, политическото крило на Сирийските демократични сили (СДС), разкритикува решението на Доналд Тръмп да даде зелена светлина на турското нашествие в Североизточна Сирия като историческо престъпление, което ще остави САЩ да се бори за съюзници в Близкия изток, освен ако Конгресът не успее да принуди американския президент да промени намеренията си бързо.
Тя обвини Турция в извършване на военни престъпления в целия регион, оставяйки 400 000 души разселени с малък или никакъв достъп до хуманитарна помощ. Анкара отрича да е извършвала зверства.
Ахмед вече беше в САЩ, където миналия месец се постара да убеди Конгреса да гласува за широкомащабни санкции срещу Турция.
Тя помоли света да си спомни 11 хиляди бойци на СДС, които загинаха през последните четири години за победата над „Ислямска държава“, описвайки решението да ги изоставят като „престъпление с исторически размери“.
„Трагично е да се види реакцията на онези, които направиха тези жертви, за да защитят човечеството. Бойците, които се биха и загинаха в тази война, не биха искали да бъдат отнети правата на техните общности ”.
Ахмед се срещна и с френския президент Еманюел Макрон, който, според нея, изрази личната си неудовлетвореност от едностранното му решение за Сирия.
Макрон описва НАТО като организация в състояние на „мозъчна смърт“, тъй като не успява да координира стратегията си в Сирия и позволява на Турция - член на алианса - да действа срещу стратегическите интереси на своите съюзници в региона. Основният бенефициент на тази липса на координация, предупреди Ахмед, е „Ислямска държава“.
Говорейки за Обединеното кралство, тя каза: „Хората във Великобритания – по-голямата част от обществото - са изразили това, което мислят за неотдавнашната турска военна операция, но позицията на британското правителство е много слаба, почти невидима и почти нищо не е казано, или поне нищо ясно.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net