„Даунинг Стрийт“ намали перспективата за ранен пробив в преговорите за

„Даунинг Стрийт“ намали перспективата за ранен пробив в преговорите за ...

The Guardian: Даунинг Стрийт намали перспективата за постигане на пробив по Брекзит.

„Даунинг Стрийт“ намали перспективата за ранен пробив в преговорите за Брекзит, въпреки надеждата за компромис относно предпазния механизъм за ирландската граница на фона на подготовката за среща на Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише британското издание The Guardian.

Има подновен стремеж на кабинета за постигане на споразумение, след като парламентаристите приеха закон, целящ да блокира Брекзит без споразумение на 31 октомври и два пъти отхвърлиха искането на Джонсън за предсрочни общи избори. Въпреки това правителството не планира да публикува подробни писмени предложения, тъй като премиерът се стреми да избегне съдбата на Тереза Мей, като внимателно конструираният й компромис беше отхвърлен публично от членовете на кабинета и партията й.

Даунинг стрийт вярва, че от страна на ЕС ще има малък компромис преди решаващата среща на върха на Европейския съвет на 17 октомври - и планира да обвини парламентаристите, ако не се осъществи. Източник от офиса на премиера каза: „Няма как да има движение – чак на 17-ти, може да се хвърли светлина на проекта но Джереми Корбин и пораженческия му закон значително намалиха шанса да се сключи сделка . " Усилията са насочени към намиране на начин да се позволи митническите и други проверки да се извършват далеч от ирландската граница, така че Северна Ирландия да може да напусне митническия съюз на ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство. В замяна, Северна Ирландия ще остане в регулаторната орбита на ЕС в ключови области, включително селското стопанство, предложение което Джонсън вече обяви публично.

Британският премиер се надява, че Демократичната юнионистка партия може да бъде спечелена за някаква форма на компромис, въпреки предишните им възражения срещу всякакъв вид граница по Ирландско море. Лидерът на партията Арлин Фостър настоя в петък, че Обединеното кралство "трябва да напусне като една нация", след като материал в The Times предположи, че позицията на партията й се смекчава.

Правителството се надява, че след като бъде възстановено споделянето на властта, парламентът на Северна Ирландия също може да бъде част от решение, като даде демократично съгласие за всякакви договорености, които поддържат Северна Ирландия в съответствие с ЕС. Но вицепремиерът на Ирландия постави под съмнение това предложение в петък. „Със сигурност съществува безпокойство на равнище ЕС, че парламента в Северна Ирландия би могъл да наложи вето върху това как функционира единният пазар или функционира граница на единния пазар, така че не е толкова просто, колкото някои хора предполагат“, каза Саймън Ковъни след двудневно заседание в Корк.

Източник: blitz.bg