Тези водолази не са доброволци около екзотичен остров, а от

...
Тези водолази не са доброволци около екзотичен остров, а от
Коментари Харесай

Водолази любители чистят водите на плаж в Ню Йорк

Тези водолази не са доброволци към другоземен остров, а от водите край Ню Йорк.С кислородни бутилки, закрепени на гърба им, те се спускат в изцяло друга среда.Само на метри от пясъка, подковообразни раци и други ракообразни пълзят по морското дъно, осеяно от морски раковини и колонии от корали.

Но около жителите на дъното се носят пластмасови бутилки, опаковки от бонбони и части от въдици. Замърсяването скапва пейзажа и заплашва морската екосистема.

Почистването на тези води се е трансформирало в задача за Никол Зелек, инструктор по гмуркане в школата SuperDive. 

 
Грижата за това място за гмуркане е работа, подбудена от обич. Идваме всеки месец. Дори през зимните месеци, когато е студено, тъй като сме поели ангажимент да почистим тези води.
Никол Зелек – създател на школа за гмуркане SuperDive

Изхвърлянето на пластмаси за еднократна приложимост и други сложни за разграждане материали замърсява международните морски запаси години наред, като някои от боклуците съставляват заплаха за живота под водата.

До 2025 г към 250 милиона тона пластмаса ще попаднат в международните океани, съгласно PADI AWARE Foundation, природозащитна група, която финансира световния план Dive Against Debris ( “Гмуркане против останките “).

 
Плуваме на този плаж от дребни, към този момент 30-40 години. И когато тези хора идват да почистят плажа, това е отлично. А други хора подценяват замърсяването. Казват: „ Това не е моя работа “. Добре е всички да сме сигурни, че тези куки ще бъдат извадени от водата и децата няма да бъдат убодени.
Фаусто Оливо – гражданин на Ню Йорк

Въпреки че са в ход по-амбициозни планове за събиране на големи маси от плаващи парчета в по-дълбоки води, дребномащабното разчистване на крайбрежието е значима част от борбата против замърсяването на океана, твърди организацията с нестопанска цел Ocean Conservancy („ Съхраняване на океана “). 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg