Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий

...
Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий
Коментари Харесай

Св. мчк Агапий и 6-те мъченици с него

Тези свети мъченици живели по времето на император ДиоклитианРечник. Агапий произхождал от Газа, Тимолай - от Евксински Понт, двамата Дионисиевци - от Триполи финикийски, Публий и двамата Александровци - от Египет, а Ромил бил иподякон в Диосполската черква. Всички те потърпевши в Кесария Палестинска от хегемона Урбан, във втората година на почналото тогава гонение против християните.

По това време бил публикуван декрет за всички провинции и градове, който заповядвал християните да се покланят на идолите и да им принасят жертви. По случай на тогавашния езически празник в Кесария приготвяли представление за стичащия се от всички страни народ - подготвяло се мъчението на хвърлените в тъмниците християни.

Най-напред, след доста изтезания, бил изгорял на клада свети страдалец Тимотей (неговата памет се празнува на 19 август); по-късно били предадени да бъдат раздрани от зверовете свети страдалец Агапий и света мъченица Текла (не този Агапий, чиято памет се отбелязва в този момент, а различен - със същото име, който потърпевш по-рано дружно със света Текла и чиято памет се празнува дружно със свети страдалец Тимотей през месец август).

По време на това кърваво представление шест мъжествени юноши християни: Публий, Тимолай, Ромил, двамата Александровци и Дионисий, чиято памет се чества в този момент, като се разпалили от ревнивост за Христа, сами завързали ръцете си в символ на това, че желаят да пострадат за Христа и че от обич към Него са подготвени да предадат себе си на огън и на скъсване от зверовете. Като се доближили бързо до самия център на зрелището, те се спрели пред хегемона Урбан и мощно извикали:

- Ние сме християни!

Хегемонът, виждайки, че те са още младежи и като не желаел да ги погубва, почнал ласкаво да ги увещава да се поклонят на идолите и да не погубват сами своята младост. Но като видял, че неговата вежливост и увещания са напразни, той заповядал да ги хвърлят в тюрма.

След няколко дни към цифрата на окованиците Христови се включил свети Агапий, мъж почтен и прочут измежду християните, защото той още отпреди с огромно безстрашие изповядвал името на Иисуса Христа и претърпял доста премеждия за това. В това време Агапий, дружно с неговия прислужник Дионисий от Египет, бил заключен в тъмницата при упоменатите шестима свети мъже, тъй че те станали общо осем.

Дълго време прекарали тези свети мъченици в тъмницата, доста пъти били измъчвани с разнообразни изтезания, само че не се отрекли от Христа.

Накрая били наказани да бъдат посечени с меч и всички в един ден положили своите почтени глави за Главата на Църквата Иисус Христос, Комуто предали душите си и от Когото били увенчани с победни венци в тържествуващата Църква на небесата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР