Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо

...
Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо
Коментари Харесай

Илиян Василев: САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

" Тези наказания са най-значимите актове в американската външна политика по отношение на България ". Това съобщи в изявление за БНР Илиян Василев, някогашен посланик и деятел в битката против корупцията, ръководител на УС на фондация " Алтернативи и разбори ". Той беше безапелационен, че това е знак, че Съединени американски щати смъкват доверието си от Бойко Борисов.

По думите му страните ни са взаимосвързани в огромна степен и заплахите от безконтролното развиване на корупцията в България слага под подозрение опцията да реализираме бизнес по правила, които са идентични за всички, " и изключително огромен е казусът с ерозирането на потенциала на България да извърши съюзническите си задължения по линия на НАТО с помощта на тази ендемична корупция, през каналите на която проникват непознати въздействия ":

" От една страна е декларираното в известието на Държавния департамент на Съединени американски щати, че корупцията пречи за развиването на България да осъществя целия си капацитет на участието си в Европейски Съюз и НАТО и да може да заеме по-сериозно място като актив в палитрата на страни в Европейски Съюз и НАТО. Ние сме на дъното и сме доста проблематични. Тази корупция не е локално, инцидентно появило се събитие в България, а е детайл на систематична и целенасочена политика на модел, изнесен от Русия и получил тук дружелюбен банкет заради сходния генотип на ръководещите в Москва и в София ".

Дипломатът уточни, че най-големият план на ръководството на Борисов е съветският план, наименуван у нас " Балкански поток ".

Василев акцентира, че изследването на процеса на корупция и на олигарсите в България е почнало с влизането на страната ни в Европейски Съюз и НАТО.

" Очакваше се още предходната година да бъде оповестено името на господин Делян Пеевски, само че с цел да се избегнат обвинявания в интервенция в политическия развой, не се случи.... Не може да се каже, че е определен таймингът в този момент - преди предварителните избори в България ", разяснява дипломатът.

Илиян Василев акцентира, че Съединени американски щати са ни подали добра топка, като са споделили, че това ги визира и по тази причина се намесват, само че " работата би трябвало да си я свършим тук, тъй като в случай че на 11 юли още веднъж се гласоподава за Бойко Борисов и Пеевски, значи никой не може да ни помогне, само че аз мисля, че ще има смяна ".

Той предвижда, че Съединени американски щати няма да спрат дотук и ще продължат с посочването на корумпирани лица:

" Пеевски и Борисов се трансформират в голям проблем, уязвими точки в развиването на България, оттова върху потенциала ни в Европейски Съюз и НАТО ". Според него, в случай че Борисов и Пеевски потърсят геополитическа отбрана, те ще се извърнат към Русия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР