Тези евроизбори ще са по-различни. Това мнение от година насам

...
Тези евроизбори ще са по-различни. Това мнение от година насам
Коментари Харесай

Капка в морето ли е един глас, или за доброволците в евроизборите

Тези евроизбори ще са по-различни. Това мнение от година насам изричат редица високопоставени политици и специалисти. Дори и без да задълбаваме в политика, има едно нещо, което в действителност прави евроизборите тази година по-различни - доброволците. За пръв път Европейският парламент има доброволци на терен, които да предизвикват гласуването. А акцията " Този път ще гласоподавам " (повече за нея четете тук) се радва на огромен интерес от младежите.

Към 13 май записалите се за доброволци в целия Европейски Съюз са 24 582. Те оказват помощ с онлайн и/или офлайн действия. В България броят им е 567. Най-голям е в Германия - 3377, следвана от Италия - 3027 и Испания - 3027. Най-малък е в Малта - 59. " Дневник " беседва с няколко доброволци за мотивацията им да се включат и за това какво мислят, че могат да трансформират.

" Нали това е демокрацията "

Николай Николов от Националната комерсиална гимназия - Пловдив споделя, че евроклубът към образователното заведение в продължение към този момент на два месеца се включва интензивно в самодейността " Този път ще гласоподавам ". Провежданата акция е ориентирана най-вече към учениците от 11-ти и 12-ти клас (тези, които имат право на глас), само че също и към по-малките, с главната цел да бъдат осведомени и да изградят своя гражданска позиция по настоящи тематики и въпроси във всяка една сфера.

" За тази цел по коридорите и етажите на учебното заведение ни, както и по учебните уеб сайтове и медии, разпространихме свои авторски плакати, носещи послания, с които да насърчим младите да упражнят правото си на глас; организирахме и срещи-дискусии с 11-тите и 12-тите класове, в които представители на евроклуба разясниха дружно с класовете гласуването - и като наше право, и като наше обвързване и единствен метод да заявим какъв желаеме да бъде животът ни, представяме им опциите, които ни дава Европейският съюз, и всички стратегии, в които може всеки един от тях да се включи - Еразъм +, Euroscola и други, разпространяваме уеб страниците и платформите на Европейската комисия, Европейския парламент, " this time im voting ", " What Europe does for me? " и други ", изяснява Николай.

Тези срещи ни оказват помощ да забележим разнообразни гледни точки по дадени въпроси и тематики, да сравним причините на един, с тези на различен, да мислим дружно за това в каква Европа желаеме да живеем, добавя той. В последните дни участниците в акцията са създали видео материал, в който възпитаници споделят за какво ще гласоподават на изборите на 26 май. Освен да популяризира посочените нагоре хрумвания, видеото има за цел да покаже мнението на младия европейски жител, който е взел в ръце виновната задача да построи една още по-обединена Европа.

 Ученици от Националната комерсиална гимназия - Пловдив, участващи в самодейността
© Личен списък

Ученици от Националната комерсиална гимназия - Пловдив, участващи в самодейността " Този път ще гласоподавам "

Мотивацията на участниците е концепцията да убедят от ден на ден млади да гласоподават, да им показват тяхната позиция за правото на глас и присъединяване на младите в ръководството. Мотивира ги и възприятието за отговорност пред връстниците им, " на които е належащо да потвърдим значимата роля на всеки един от нас като деен участник в гражданския развой – нали това е демокрацията! "

Защо младите не гласоподават?

" Дартс с полезностите и задачите на Европейския съюз ", направен от участниците от Националната комерсиална гимназия - Пловдив.

Николай напомня, че на евроизборите през 2014 година минимален % са гласувалите на възраст 18-24 години. " Това бележи главната наклонност, че младите не вземат интензивно присъединяване в изборите и не желаят да гласоподават. Кампанията " Този път ще гласоподавам ", както и редица други начинания, целят точно това – да трансформират тази статистика и да усилят броя на младите гласоподаватели, които да се интересуват директно за света, който ги заобикаля, и да избират тези, които пазят техните ползи ".

Според него " младите не желаят да гласоподават, тъй като нямат доверие в институциите и ръководещите, не са задоволително осведомени или просто не желаят да се осведомят, тъй като не са осъзнали задоволително отговорността, която би трябвало да поемат, или просто следват клиширани и неоснователни изказвания като това, че със своя глас не могат да трансформират нищо, следват убежденията и разбиранията на свои близки, познати, без да имат ясни причини, попадат под въздействието на страстите, а не – на разсъдъка. Не гласоподават, тъй като не се интересуват от политика, въпреки самата политика да се интересува от тях ".

Какво прави Европейски Съюз за нас?

За да стимулират хората, които срещат, да гласоподават, участниците от пловдивската Национална комерсиална акция показват своята позиция, предпазена с ясни и безапелационни причини, споделят своето мнение пред тях - за какво мислят по този метод, кое ги е предиздвикало да е по този начин. Целта им е да видят и отсрещната позиция, да ѝ дадат опция да бъда изказана. " Мотивацията за един младеж, съответно за сегашните евроизбори, би настъпила, когато всеки осъзнае какво прави Европейски Съюз за него и какви благоприятни условия му дава. На тези въпроси се опитваме да отговаряме и ние, представяйки им съответни образци и благоприятни условия. Особено привлекателни за младите са младежките обмени, стажантските стратегии по Еразъм +, които дават скъп опит и неповторима опция за развиване и реализация в бъдеще ", добавя той.

Един от най-често задаваните въпроси по време на събития от самодейността е " За кого да гласоподавам? " - отговор, до който би трябвало да доближи всеки, без значение от мнението на другите. Има мнения като този: " От какво значение е моят глас, който е единствено една капка в морето ". Нашият отговор е следният: " Да, гласът ти е капка в морето, само че без капки няма да има море, по тази причина всеки глас е значим! "

В Испания - по-мотивирани от всеки път

Младите хора в Испания наподобяват по-мотивирани да гласоподават от всеки път до момента, споделя пред " Дневник " 18-годишният Мигел Пастор, който взе участие интензивно в акцията в страната си. Той отбелязва, че на изборите в Испания 75.59% от популацията е гласувало, което е с съвсем 10% повече спрямо последните избори. Според него акцията " Този път ще гласоподавам " ще докара до резултати. Освен това младежите са мобилизирани в обществените мрежи, с цел да споделят на хората за какво е значимо да гласоподават и по този метод да се опълчат на национализма и екстремизма. " Опитваме да разбираем, че би трябвало да гласуваме, с цел да защитим всички права, които сме постигнали, и да се борим за тези, които към момента не сме постигнали. Най-добрият метод да бъдеш чут в една народна власт е гласуването ", добавя Мигел, който е студент по право в университет на остров Тенерифе.

Според него има няколко аргументи за огромната дезинформация към евроизборите. Една от тях е обичайна липса на метод в връзката на европейските институции към жителите. Кампаниите " Този път ще гласоподавам " и " Избери своето бъдеще " са довели до усъвършенстване.

 Мигел Пастор
© Личен списък

Мигел Пастор

Като участник Мигел е провел няколко събития, в това число диспути сред евродепутати и диалози в испански университети. Той е основал асоциация, наречена " Европейска юноша на Канарските острови ", чиято цел е да поддържа всяка акция на европейски институции и да провежда събития свързани с Европейски Съюз. Организирал е и събитие, наречено " Европейска закуска ", в границите на което в дребни селища на няколко дребни острова, са се провели диалози с хора на всякаква възраст за смисъла на присъединяване в демокрацията и гласуването на евроизборите. Той напомня, че на последните такива избори са дали своят вот едвам а27% от младежите в Испания.

В Румъния: " Не можете да стоите с кръстосани ръце "

Оана Таке от Румъния е решила да взе участие в акцията, тъй като съгласно нея е в действителност значимо младите румънци да са наясно с действителните последствия от евроизборите и какво значат те за бъдещето им. Голяма част от осведомителната акция, която тя води, е учредена на серия от #iVLOGs – цифрово видео наличие, фокусирано върху въпросите " Какво е гласуването? ", " Какво е Европейският съюз? ", " Защо би трябвало да гласуваме? ", " Какви са изгодите от Европейски Съюз? " и други.

Тя също така е взела участие в организирането на велосипеден маратон в провинцията. Маратонът Drumul Regelui годишно събира над 500 велосипедисти и тази година е бил отдаден на акцията " Този път ще гласоподавам ". От друга страна, с цел да има директен контакт с младежите, които гласоподават за пръв път през 2019 година, тя провежда друга неофициална активност в бившето си учебно заведение.

" Опитваме да достигнем до необятна публика, употребявайки цифровата среда, организирайки събития в градовете, само че и свързвайки се с гласоподаватели в селските общности ", добавя Оана.

 Оана Таке
© Личен списък

Оана Таке

Попитана за мотивацията си да взе участие в акцията, тя дава отговор: " Не можете да стоите с кръстосани ръце и да не вършиме нищо, когато става въпрос за вашето бъдеще и бъдещето на идващото потомство. Има действителна липса на информация за Европейския съюз, стратегиите на Европейската комисия, дейностите на Европейския парламент и други. Румънската просветителна система не покрива въобще този тип информация. В учебно заведение не учим за значимостта на политиката или за историята на Европейски Съюз и за мира, който тази конструкция донесе... нито за изгодите, които имаме като европейски жители ". По думите й в румънските медии рядко се оповестява за достиженията на Европейски Съюз, бъдещите цели като надзор над климатичните промени и резистентност или паневропейски стратегии, които могат да оказват помощ на младежите. " Затова хора като мен взеха решение да се заемат и да разпространят информацията за това, което не учим в учебно заведение или не виждаме по малкия екран ".

Според Оана на фона на протичащото се в " държавното управление в Румъния, корупцията в правосъдната система и политиците, които всекидневно ни лъжат в лицето, би трябвало да бъдем по-мотивирани и да гласуваме, а не да оставяме някой различен да взема решение вместо нас ".

Тя споделя, че има два момента, през които е минало нейното потомство и които са трансформирали живота и възгледите му за системата. Първият е нещастието в Colectiv Club, когато над 60 младежи починаха поради пожар. А вторият е " 10 август 2018 година, когато над 1000 души бяха обгазени и признати в болница, откакто румънското държавно управление реши, че митингът на стотици хиляди румънци от цяла Европа би трябвало да бъде смачкан по най-агресивния метод ". Тя и приятелите й са били част и от двете събития.

Най-честият въпрос, който й задават по време на събитията от акцията ", е " Защо би трябвало да гласоподавам? ". " Разочарованието е толкоз огромно, че хората са в действителност уплашени, че който и да завоюва на тези избори, няма да направи никаква смяна ", споделя Оана. От друга страна, добавя тя, в Румъния има извънредно мощни дезинформация и подправени вести.

Младите поляци виждат изгодите от Европейски Съюз

Хуберт Рибка от Полша споделя, че младежите в страната му са стимулирани да гласоподават, тъй като от ден на ден и повече младежи виждат какъв брой е значимо да вземат участие в избори и да имат въздействие върху бъдещето. Тийнейджърите виждат изгодите от еврочленството и в действителност правят оценка леснотата за пътешестване, учене и срещи с хора в чужбина, добавя той. Хуберт е мощно стимулиран да взе участие в акцията, а задачата му е да насърчи колкото може повече хора да гласоподават и да схванат какво е Европейският съюз и какви изгоди и благоприятни условия дава.

Той взима присъединяване в събитията, които провежда бюрото на Европейския парламент във Вроцлав, записва видеа и прави фотоси по време на тези събития. Направени са и две видеа от събития на акцията " Този път ще гласоподавам ", раздава брошури за самодейността в учебното заведение си. Най-честите въпроси, които чува по време на присъединяване си в събития от акцията, са " Какво прави Европейски Съюз за нас? ", " Важен ли е в действителност гласът ми? ", а негови другари от време на време го питат " За кого да гласоподавам? ", на което обаче той не дава отговор. Мненията за Европейски Съюз са разнообразни, споделя Хуберт, само че множеството му другари ще гласоподават на 26 май.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (385)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР