Тези думи на политолога са в пълен контраст с твърденията

...
Тези думи на политолога са в пълен контраст с твърденията
Коментари Харесай

Политологът Павел Лузин: Войната в Украйна ще унищожи руската космонавтика /видео/

Тези думи на политолога са в цялостен контрастност с изказванията на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин пред Китайската национална телевизия. Там той приказва за околните галактически проекти на Русия: гордо да напусне МКС, да изстреля лична станция през 2027 година, да извърши първите пилотирани полети през 2025 година, да построи дружно лунна станция с Китай. Заплашва още целия свят с многоцелевите стратегически бойни системи на междуконтиненталните балистични ракети " Сармат ". Но дали е по този начин?

Основната горделивост на Русия са ракетните мотори. Разработките на химкинското дружество „ Енергомаш “ към този момент четвърт век се употребяват на американските ракети-носители Atlas и Antares. Когато след началото на войната Съединените щати и Европейският съюз започнаха интензивно да постановат наказания, Рогозин се обиди и сподели, че Съединените щати в този момент би трябвало да летят на „ нещо друго “, да вземем за пример на „ личните си метли “ и замразяват доставките на съветските „ най-хубави в света ракетни мотори “, написа уеб сайтът " Настоящее время ".

Никой обаче не видя изключително обидите на ръководителя на Роскосмос: в Съединените щати част от покупката на мотори беше изоставена предходната година. И всичко това, тъй като руските планове имаха други възможности: ракетни мотори BE-4 от Blue Origin от Джеф Безос и Raptor от SpaceX от Илон Мъск.

Преди година Роскосмос призна, че отводът на американците ще коства на Енергомаш една трета от годишните му доходи - почти $200 млн.

Не са една и две фирмите, които публично прекратиха всякаква комерсиална и сервизна активност в Русия. Лошо е да се работи с локално съоръжение за високо прецизна обработка в страната: това са най-вече руски разработки, до неотдавна даже работеха върху металорежещи машини от 1932 година, получени като репарация от следвоенна Германия.

Русия е зле и с микроелектрониката. Почти всичко е от чужбина. Като стартира войната, страната се лиши от опцията да купува чипове от най-големия производител в света, тайванската TSMC, и сложи под въпрос покупките от Китай.

Санкциите засегнаха и присъединяване на Русия в интернационалните галактически планове. Европейската галактическа организация приключи съдействието в границите на стратегиите Луна-25 и ЕкзоМарс. С последното е изключително трагично: през септември, след дълги години подготовка, марсоходът " Розалинд Франклин " с платформата за кацане " Казачок " трябваше да излети от Байконур. На 28 февруари ESA назова осъществяването на задачата " малко евентуално ", а по-късно публично спря съдействието с Роскосмос заради наказания. Следващият прозорец ще се отвори след две години, само че Марс ще бъде по-далеч и безусловно същите условия за изстрелване ще бъдат чак след 30 години. Онзи ден страните оповестиха договаряния за обновяване на програмата, само че до есента планът несъмнено няма да бъде приключен.

С Международната галактическа станция всичко е комплицирано. Затова това е взаимен план, че без съдействие няма по какъв начин. Роскосмос няма да може да лети до МКС без НАСА, защото 70% от станцията, в това число модула Заря на съветския сегмент, принадлежи на Съединени американски щати. НАСА без Роскосмос не може да ръководи станцията.

" Бюджетът на Роскосмос в този момент е $2 милиарда Това е доста, доста малко за огромните упоритости ", споделя инженерът на галактическите кораби Иля Харламов. Всички контракти с задгранични клиенти, а те са главно в Европа и в Съединените щати всички контракти са прекъснати. Сега Роскосмос няма търговия. Тази година просто ще бъде нула. ", споделя още той.

Намирането на пари за развиване или най-малко поддържането на промишлеността на същото равнище е възпрепятствано от война и наказания. Скоро на Русия ще й стане прекомерно скъпо да изпраща ракети с надпис " Донбас " в космоса.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР