Тези дни се навършват 175 години от първото издание на

...
Тези дни се навършват 175 години от първото издание на
Коментари Харесай

175 години Манифест

Тези дни се навършват 175 години от първото издание на Манифеста на комунистическата партия. Че създатели са Карл Маркс и Фридрих Енгелс, оказва се едвам към Парижката комуна. Още по-късно се разкрива първичното заглавие Предначертание на комунистически символ-верую - известна форма за изява на възгледи, явила се и у нас със Символ-верую на българската комуна на Ботев. За 175 години Манифестът е най-превеждана, най-издавана и най-въздействаща политическа стратегия. Припомнянето му не е ритуална прослава, а се постанова от препоявата на публични условия, за чиято смяна е написан, само че и е липсващ от програмния небосвод на така наречен левица, включително и българската, държаща се все по-ексцентрично след края на " действителния социализъм " и забравата на призивното: " Пролетарии от всички страни, съединявайте се! ". 
Това е в благозвучие с опортюнизма и дрънканиците за идеология, като се не помни, че за създателите му " идеология " значи " подправено, превратно схващане ", сходно на религията, приказките за национална отговорност при владичество на международен капитал и " почтени частници ", " солидарно " натоварени със същия данъчен %, както и най-бедните. Такова превратно схващане е и илюзията за гражданско общество, чиито адепти приписват на комунизма поредност войни, прикрити колониални робства и откровени преврати в интерес на все по-стесняващи се световни властови кръгове.  
Тази неофитска давност засегна левицата у нас, разроила се в голям брой " политически планове ". Авангардът, формиран от тези, които познаваха в откъслечни преводи " за служебно прилагане " модернизационните диспути от 1848 година насам - за комуната през 1871, революциите към 1917 и Коминтерна, еврокомунизма след 1968 година, демократичната народна власт след 1989 и глобализацията от края на ХХ век - заложи на колажите към независимост, взаимност и правдивост. " Национално виновните " не помниха интернационализма и отидоха към водевилната версия на Добри-Войниковата " Криворазбрана цивилизация " с приказки за " фамилен малък и междинен бизнес " и " християнска добродетелност ". Най-адаптивните пък се разсъниха антикомунисти и се бетонираха в новата безконечна истина с на практика дейности на класическа десница: 10% данъчна уравниловка, приватизация на държавно имущество, прехрана на обществените системи (транспорт, обучение, опазване на здравето, пенсионно дело и др.) най-много от трудещите се при пренебрегване на промишлеността, накъсване на селското стопанство, гетоизиране на градските околности и селата с реторическо отвращение от всичко това, подплатено с обилно финансирани медийни акции и фондационни планове.
С оглед на конюнктурата тази давност е обяснима, само че и политически детска: защищава от призрака на комунизма по този начин, както децата се завиват през глава, с цел да се пазят от страхотиите в тъмното. Затова 175-годишнината на Манифеста е мотив да се напомнят 10-те му целеви ограничения, настоящи в спорността им до през днешния ден: 
1. Експроприация на поземлената благосъстоятелност и потребление на поземлената лихва за покриване на държавните разноски.
2. Висок напредничав налог.
3. Премахване правото на завещание.
4. Конфискация на имуществото на всички емигранти и бунтовници.
5. Централизация на заема в ръцете на страната посредством една национална банка с държавен капитал и извънреден монопол.
6. Централизация на превоза в ръцете на страната.
7. Увеличаване на държавните заводи, средства за произвеждане, култивиране и усъвършенстване на земите по общ проект.
8. Еднаква задължителност на труда за всички, основаване на индустриални армии, изключително за земеделието.
9. Единение на земеделието с промишлеността, последователно превъзмогване на противоположността сред града и селото.
10. Обществено и гратис образование на всички деца. Премахване на фабричния труд за деца в сегашната му форма. Съединяване на възпитанието с материалното произвеждане и т.н.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР