Тези дни хранителните магазини в Турция правят баснословни обороти. Милиони

...
Тези дни хранителните магазини в Турция правят баснословни обороти. Милиони
Коментари Харесай

Пазаруване като за последно преди Рамазан в Турция

Тези дни питателните магазини в Турция вършат баснословни обороти. Милиони турци интензивно се запасяват с хранителни артикули за месеца на мюсюлманските пости - Рамазан, който стартира на 13 април (вторник). Треската за запасяване с храни е във връзка със стягането на ограничаващите ограничения против ковид поради продължаващото увеличение на броя на инфектираните и умрелите, които надвишиха пика от есента предходната година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести преди няколко дни, че през Рамазана заведенията за хранене и кафенетата ще бъдат затворени и ще правят единствено поръчки за у дома.

Ердоган разгласи и една радикална мярка или по-точно анулира общите вечерни молебствия в джамиите (теравих намазъ), които се изнасят особено през месеца на Рамазана, въпреки и с риск да разгневи извънредно консервативните мюсюлмани.

" Приканвам всеки да си извършва молитвата независимо в къщи, без да се събирате на групи ", съобщи Ердоган.

Здравните управляващи през последните дни регистрират по към 50 хиляди инфектирани на ден и по към 250 жертви (на 11 Април бяха открити 50 637 новозаразени и 237 починали).

Над 65 на 100 от местата в интензивните отделения са заети в Истанбул, само че в някои окръзи сигнализират, че са запълнени на 100 %. Според здравни специалисти, в случай че епидемията продължава с тези темпове, огромна е вероятността от срив в здравната система на страната.

На фона на тези резултати турското вътрешно министерство е разпратило разпореждане до управляващите по места за предприемане на спомагателни ограничения. Целта е да се ограничи разпространяването на епидемията през месеца на Рамазана заради многото прояви, които са обичайни за този месец.

Във всички окръзи на страната се анулира организирането на вечери в палатките (за ифтари). В предходни години общините проведоха в огромни палатки раздаването на топла храна за ифтара /мюсюлманската вечеря/.

Един час преди ифтара ще се приключи продажбата на рамазанските погачи във фурните. Въвеждат се следени визити на гробищата по дни и часове. Предвижда се да бъдат увеличени транстпортните средства в всеобщия превоз, основно в часовоте към ифтара, с цел да се избегне скупчването на хора.

Супермаркетите и магазините за хранителни артикули се планува да работят с лимитирано време. Ограничения ще се ползват и за работното време на моловете.

Допълнителни ограничения се планува да бъдат оповестени след съвещание на профилирания теоретичен съвет за битка против ковид, което се възнамерява да се състои на следващия ден /13 април/ под управлението на президента Ердоган.

Целта на държавното управление е да реализира спад в разпространяването на епидемията поради наближаващия туристически сезон. Според специалистите, в случай че не се реализира смяна, туристическият сезон може да се провали.

Едно от основните оферти на здравните специалисти е цялостен локдаун /затваряне/ през Рамазана. Но няма единно мнение - съгласно едни ще е задоволително да бъдат възобновени ограниченията отпреди нормализирането, съгласно други - би трябвало затваряне на избрани браншове, а съгласно трети - цялостен локдаун е необходим най-малко за известно време.

Според здравните специалисти Рамазанът е най-подходящото време за " разтоварване " от пандемията.

Комендантски час, затваряне на фризьорските и бръснарските салони, спортните салони, басейните, възбрана за излизане от къщи на избрани възрастови групи са някои от ограниченията, които се чака да бъдат въведени.

Предвижда се учениците, без 8 и 12 клас, да преминат на онлайн образование.

В същото време и през Рамазана се планува да продължи акцията по имунизирането на популацията.

Турската Дирекция по религиозните въпроси /Диянет/ съобщи, че васкината против ковид не нарушава поста на мюсюлманите по време на рамазана.

Утре /13 април, вторник/, призори в 83-милионна Турция ще стартира Рамазанът - месецът на мюсюлмнските постите, наименуван още оруч, който ще продължи един месец с първата обичайната закуска, наречена сахур.

Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите ритуала не поемат храна и питиета, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато след залезе на слънцето ходжата от минарето разгласи края на оруча, стартира вечерята ифтар, масата се отрупва с храна и вкусотии.

Рамазанът не значи единствено отвод от храна и питиета. Той заема значимо място в живота на мюсюлманите. Оручът има смисъла на шерване, с цел да може всеки мохамеданин да се приближи до положението на бедните, гладните и страдащите хора.

Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали, заради което мюсюлманите го назовават " султанът на 11-те месеца ".

За разлика от предходни години този път поради ковид джамиите ще бъдат пусти. Но извън са украсени със светещи гирлянди с надписи " Добре пристигнал Рамазан - султанът на 11-те месеца ".

Пак поради пандемията обичайните прояви от обществен, културен, развлекателен темперамент, които в предходни години се организираха онлайн, този Рамазан ще се провеждат във виртуална среда.

Оручът продължава един месец, в края на който стартира Рамазан или Шекер байрам
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР