Тези дни есента е по-щедра откъм градуси и през уикенда

...
Тези дни есента е по-щедра откъм градуси и през уикенда
Коментари Харесай

Уикенд в Девин

Тези дни есента е по-щедра откъм градуси и през уикенда времето ще е уместно за разходка. Но в случай че въпреки всичко ни застудее, е добре да има къде да се сгреем.

Затова сме подбрали една подобаваща за задачата дестинация - Девин. Градът е прочут на първо място с минералните си извори, само че в случай че решим да го посетим тъкмо тези почивни дни, ще получим доста повече, тъй като в града се организира Световният фестивал на гайдарите и кавалджиите " Чуйте Девин ".

Как да стигнем

Девин е град в Южна България, област Смолян. Разстоянието от София е към 200 км, а от Пловдив - 93.

Какво да забележим

Девин е град с дълга история, населяван още от тракийски племена, привлечени от минералните извори. Ако се интересуваме от археология, тук можем да разгледаме разкопки от разнообразни столетия, открити в региона.

Ако избираме да бъдем измежду природата, единствено на четири километра от града се намира скалният феномен " Слона ". Той съставлява каменно образувание, добило форма, наподобяваща слон, поради климатичните въздействия, на които е изложен през годините.
 Снимка 447029

От града потеглят няколко маршрута, подобаващи за разходка. На два километра се намира местността Калето. Там и до през днешния ден стоят руините от антична цитадела със същото име.

През Девин минава река Девинска, а на нейния десен приток се намира водопада Самодивското пръскало. В най-високата му точка водата пада от 70 метра, а до него най-лесно можем да стигнем по отклоняване от екопътека Лъката.
 Снимка 447036

Няма по какъв начин да отидем в Девин и да не се възползваме от лечебните свойства на водата в минералните извори . Балнеотуризмът тук е мощно застъпен и имаме разполагаем няколко хотела с басейни с минерална вода. Освен това, можем да посетим термален аквапарк " Персенк " или Минерален комплекс " Струилица ".
 Снимка 447037

Водата от минералните извори в Девин е без цвят и аромат, със междинна централизация на минерали, слаба киселинност и висока температура. Тя е потребна за сърдечно-съдовата система, нервната система, опорно-двигателния уред, половата система и кожата.
 Уикенд в Хаджидимово
Уикенд в Хаджидимово

Близки срещи с природата, живота и малко след Гоцето

Световен фестивал на гайдари и кавалджии " Чуйте Девин "

Този уикенд в Девин ще е доста по-оживено от нормалното, тъй като от 10 до 13 октомври в града се организира третото издание на фестивала, който има за цел да разпространява българската национална музика и обичаи и най-много тези от родопския район.
 Снимка 447038

Освен доста музика, изпълнена на обичайните за района гайда и дудук , на събитието ще има и занаятчии от цялата страна, които показват своя труд. Входът е свободен.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР