Тези 123 гласа, с които беше погребано машинното гласуване, смъкнаха

...
Тези 123 гласа, с които беше погребано машинното гласуване, смъкнаха
Коментари Харесай

Върнаха хартиената бюлетина. Търговците на гласове потриват доволно ръце.


Тези 123 гласа, с които беше заровено машинното гласоподаване, смъкнаха завесата и демонстрираха лицемерието на пиесата, играна от ГЕРБ и сие. А Българска социалистическа партия дефинитивно се нарежда в орбитата на Борисов и Доган, написа Петър Чолаков.

Гласуване с хартиена бюлетина

В четвъртък композираха политически експрес, с цел да трансформират изборното законодателство. По гледище на Движение за права и свободи, трите партии форсираха процеса и с внезапен финт в действителност убиха машинното гласоподаване. Видя се, че главният мотив за  ( " с цел да има избор сред нея и машината ”) не е бил нищо повече от залъгалка за електората.

Малко по-късно хартиеното болшинство наподобява се уплаши от стореното. Поредният лупинг утвърди смесена форма на гласоподаване – с хартия или на машина; в секциите под 300 гласоподаватели остава единствено хартиеният избор.

Какво целят?

Трескавото бързане и обратите на " хартиената коалиция ” издават главната ѝ грижа: провеждането на избор при оптимално изгодни за самата нея условия. Излъчването на постоянно държавно управление, приемането на закона за държавния бюджет, уговорките по проекта за възобновяване и резистентност и други основни тематики за обществото остават на назад във времето за ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
Редакцията предлага
Досега, от стратегическа позиция, оползотворяваха оптимално добре картите, които им отредиха гласоподавателите. Бойко Борисов заявява подготвеност за съставяне на държавно управление с мандата, който има ГЕРБ като първа политическа мощ. При това лидерът на групировката, който съгласно скромната му самокритика е „ най-подготвен ” да бъде министър председател, даже общително отстъпи " царската корона ".

В ГЕРБ заложиха за следващ път и на етюда за положителното и лошото ченге. Депутатите на партията, да вземем за пример, в началото бяха за унищожаване на изборен регион " Чужбина " и на публичния съвет към ЦИК, водачът на групировката обаче им възрази и ги вразуми… По гледище на Борисов, ГЕРБ сякаш направиха отстъпки към Политическа партия и Демократична България.

Дотук политическата хореография бе режисирана съвършено: в общи линии всичко изглеждаше естетично и демократично. Тези 123 гласа, които в четвъртък погребаха машинното гласоподаване, смъкнаха завесата. Те демонстрираха лицемерието на пиесата, играна от ГЕРБ и техните сътрудници. Освен всичко друго, този избор дефинитивно запокити в орбитата на партиите на Борисов и Доган.

Ще им излязат ли сметките?

Всички техники за манипулиране на изборите, прилагани у нас през последните 30 години, са създадени и усъвършенствани точно на терена на хартията. Търговците на гласове потриват предостатъчно ръце. 

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и наподобяват уверени, че връщането на хартиената бюлетина ще увеличи интензивността на техните гласоподаватели и в същото време ще понижи тежестта на вота за партии като Политическа партия и Демократична България. Сметките им обаче могат да се окажат криви.

София, 18 ноември 2022: Никола Минчев от Политическа партия приказва на митинга против връщането на хартиената бюлетина

Какво ново, градивно и демократично ни предлага хартиеното болшинство в 48-ото Народно събрание? Политически маневри, издаващи жадност за власт непременно, смяна за следващ път на изборните правила в „ 12 без 5 ”, загърбване на значими за цялата страна проблеми в името на дребнави, котерийни сметки? Нима тези „ чудеса от смелост ” могат да стимулират гласоподавателите?

Студено, блудкаво и безвкусно ястие

Хартиената коалиция надали ще прерасне в управническа. В Българска социалистическа партия ще позволен тежка политическа неточност, в случай че вземат участие, или даже единствено в случай че поддържат държавно управление на (доскоро) главния си опонент ГЕРБ. В частност за това би означавало да постави главата си в торба-подарък за съперниците ѝ в президентството, в партията и в. 

Шансовете за постоянно държавно управление са минимални и с другите два мандата. Така и този парламент ще бъде ялов.

Петър Чолаков

Невъзможност и/или отвращение за осъществяване на постоянен кабинет, туптене на топката, до момента в който удари часът за следващите предварителни избори - това е студеното, блудкаво и безвкусно ястие, което политическият елит за следващ път сервира на гласоподавателите.

Дори изборните трикове да върнат част от хората пред изборните урни, чистият резултат от „ хватките ” може да се окаже противопоставен на замисъла, в случай че лавината на отвратените от партиите и политиката е още по-голяма от преди.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР