Teva Pharmaceuticals обявистратегическаинвестиция от 42 млн. долара заизграждане нанова производствена

Teva Pharmaceuticals обявистратегическаинвестиция от 42 млн. долара заизграждане нанова производствена ...

Teva инвестира 42 млн. долара в нова мощност за лекарства в завода в Дупница


Teva Pharmaceuticals обявистратегическаинвестиция от 42 млн. долара заизграждане нанова производствена мощност залекарствавзавода си в Дупница.

Новотосъоръжениещебъде допълнениекъмсъществуващатаплощадкана Teva, значителноувеличавайки капацитетаснад 800 милионатаблетки/капсулигодишно исъздавайки около 70 новиработниместа, съобщават от компанията.

Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на Teva в цяла Европа през следващите 5 години, включваща нов глобален център за производство на биофармацевтични продукти в Улм, Германия и увеличаване на производствения капацитет в Сарагоса, Испания. В момента Teva произвежда 96% от своето европейско лекарствено портфолио в 15 страни в цяла Европа и е един от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб.Още по темата

Ръководството на компанията, служители и гости присъстваха на церемонията по първа копка.

„В тази много специална година, когато Teva празнува своята 120-годишнина, имаме удоволствието да започнем изграждането на това ново производствено съоръжение от световна класа в Дупница. Заводът в Дупница е важна част от глобалната производствена мрежа на Teva”, казаСебастиен Рош, старши вицепрезидент производство на твърди вещества и доставки в Teva Pharmaceuticals.

„Новото производствено съоръжение значително ще увеличи производствения капацитет на завода с приблизително 800 милиона таблетки/капсули, подкрепящо нашата мисия да бъдем световен лидер в генеричните продукти и биофармацевтиците, подобрявайки живота на пациентите“, добави Рош.

Търговското производство се планира да започне в края на 2023 г., след като съоръжението бъде одобрено от съответните регулаторни агенции.

„Чрез тази инициатива ще разширим допълнително мащаба, с който нашата компания работи в България и по-специално в Дупница. Тази инвестиция е глас на доверие към нашия екип в Дупница, нашия доказан опит, силните ни възможности и професионализма на нашите служители тук",коментираГади Мукомолов, изпълнителен директор на завода на компанията в Дупница.

Заводът на Teva в Дупница, или „Балканфарма” АД в Дупница (юридическото наименование на производствения завод), е собственост на най-големия производител на генерични лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd., след през август 2016 г.

Продукцията се реализира в над 70 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Канада, Азия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. В резултат на мащабна инвестиционна програма през последните 15 години заводът в Дупница е един от най-модерните фармацевтични заводи в Европа за производство на твърди лекарствени форми.

Източник: investor.bg