ТЕЦ Варна“ е разположена на северния бряг на Варненско езеро,

...
ТЕЦ Варна“ е разположена на северния бряг на Варненско езеро,
Коментари Харесай

Открита е ТЕЦ Варна

ТЕЦ „ Варна “ е ситуирана на северния бряг на Варненско езеро, на 12 км от Варна (в с. Езерово, Община Белослав).
Топлоелектрическа централа „ Варна " е построена по планове на проектантски институти „ МОТЕП “, Москва и „ Енергопроект “, София. Изграждането стартира на 21 ноември 1964 година. На 22 август 1969 година министър-председателят Тодор Живков прерязва трикольорната лента и публично открива Топлоелектрическа централа „ Варна ", състояща се от 3 блока. Разширение стартира през есента на 1974 година. След 3 години в употреба е въведен 4-ти енергиен блок. На 29 декември 1978 година е пуснат блок 5, а блок 6 стартира работа на 21 декември 1979 година.
Изборът на мястото е обвързван с обезпечаването на главното гориво – висококалорични антрацитни въглища, доставяни напълно от импорт. За тази цел в непосредствена непосредственост до производството е построено пристанище за въглища. То разполага с 3 корабни места: 2 от тях одобряват кораби с товароносимост до 12 хиляди т., а 3-тото приема кораби до 55 хиляди тона.
Централата е кондензационна, с обща конфигурирана мощ от 1260 МВт – 6 блока по 210 МВт. Тази мощ отрежда на сдружението водеща позиция в района – то е на 2-ро място измежду производителите на електрическа енергия от въглища в България и на Балканския полуостров.
През 2006 година Агенцията по приватизация продава Топлоелектрическа централа „ Варна “ на чешката компания CEZ Group. За закупуването на 100% от акциите на централата чешката компания заплаща 206 милиона евро на българското държавно управление.
Към 2015 година централата не дава отговор на условията на инструкция 2001/80/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 23 октомври 2001 година за ограничение на излъчванията на избрани замърсители във въздуха, изпускани от огромни горивни съоръжения. Поради това, че централата не е приведена в сходство с условията на тази инструкция, Топлоелектрическа централа „ Варна “ е краткотрайно извадена от системата на 1 януари 2015 година в 0:00 часа.
На 20 декември 2017 година акциите на централата са добити за към 30 милиона евро от транспортната компания „ Сигда “ ООД, благосъстоятелност на фамилията на политика Данаил Папазов. През септември 2018 година 70% от „ Сигда “ ООД са добити от политика Ахмед Доган, който малко по-късно става член на Съвета на шефовете на Топлоелектрическа централа „ Варна “ АД.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР