ТЕЦ Марица Изток 3, закупена от американската компания КонтурГлобал през

...
ТЕЦ Марица Изток 3, закупена от американската компания КонтурГлобал през
Коментари Харесай

СДЕЛКА: Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс купи ТЕЦ Марица Изток 3

ТЕЦ Марица Изток 3, закупена от американската компания КонтурГлобал през 2011 година, към този момент ще има нов притежател, още веднъж от Съединени американски щати. Председател на борда на световния институт към компанията е някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс

Американската капиталова компания Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) е новият притежател на Топлоелектрическа централа ContourGlobal Марица Изток 3, съобщи Ройтерс.

В договорка за 2,2 милиарда $ KKR закупи друга американска компания, ContourGlobal, която има мажоритарен дял в българската електроцентрала, като 27% има Националната енергийна компания.

Бордът на компанията към този момент е одобрил офертата и предлага на акционерите да я поддържат. Споразумение имаше и от Reservoir Capital Group – най-големият акционер със 71,4% в ContourGlobal. Сделката ще бъде осъществена посредством Cretaceous Bidco, записана в Лондон в края на март 2022 година

KKR споделя, че прави оценка ContourGlobal като първокачествен бизнес, подсилен от уравновесено и географски диверсифицирано портфолио от електрическа енергия. Компанията дава атрактивна платформа за забележителен предстоящ напредък, увеличение на цената, водени от изменящия се темперамент на енергийната промишленост вследствие на задачите за декарбонизация по време на световен енергиен преход.

KKR е една от водещите капиталови компании в света, с екип от над 1900 чиновници, а активите му се правят оценка на близо 460 милиарда $. Инвестициите са ориентирани към 10 бранша, главните от които са енергетиката и финансовите пазари.

Сделката с teca в действителност не е първата инвестиция на KKR в България. Компанията има дял в United Group, където мажоритарен акционер е основаната в Лондон BCC Partners. Преди близо две години United Group купи BTC за 1,3 милиарда евро, а при започване на 2021 година стана притежател на Нова телевизия в договорка за 185 милиона евро.

През 2018 година KKR наддава дружно с починалия чешки милиардер Петр Келнер за закупуване на бизнеса на Telenor в България, Сърбия и Черна гора. Тогава договорката беше извоювана от PPF на Kellner за 2,8 милиарда евро.

ContourGlobal ръководи 138 централи в Европа, Северна и Латинска Америка и Африка. Компанията навлезе в България през 2011 година, когато закупи от италианския Enel един от бибероните в Марийския басейн. Сега централата създава 13% от електрическата енергия, употребявана в България.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР