Тестовете вече хващат все повече случаи на Омикрон. Новият вариант

...
Тестовете вече хващат все повече случаи на Омикрон. Новият вариант
Коментари Харесай

Тестовете вече хващат Омикрон в много европейски държави

Тестовете към този момент хващат от ден на ден случаи на Омикрон. Новият вид на ковид Омикрон настава във от ден на ден европейски страни. Засега обаче не е засечен у нас. След Израел, Япония също затвори границите си, оповестява  

Учените са единомислещи, че на този стадий за новата вариация се знае единствено, че е в пъти по-заразен от преобладаващия Делта вид. Проучванията сочат и че е допустимо наново заразяване с новата вариация. 

" Южна Африка е страна, която беше тежко покосена и от Алфа разновидността, и от Бета разновидността. Много хора са преболедували. Прибавяме към това и 20% ваксинирани – по тази причина се допуска, че Омикрон е с по-висок капацитет за реинфекция ", изясни вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб.

Въпрос на време е изследванията да отговорят на въпроса допустимо ли е Омикрон да измести Делта разновидността и да стане преобладаващ. 

" Поради изключителната му инфекциозност може да се допусна подобен епидемиологичен ход. Но тава също би трябвало да се потвърди. Имаше разновидности – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият асортимент ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вид, който ние познаваме от няколко дни ", уточни доцент Николаева-Гломб.

Към момента се знае, че Омикрон има над 50 разновидности. Лекарите в ЮАР оповестяват, че визира най-вече младежи. 

" Не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население при този вид. Протичането е релативно леко, само че да не забравяме, че популацията там е младо и множеството хора с в зрялата си възраст, а не в напредналата ", изясни вирусологът от НЦЗПБ. 

Тя е безапелационна, че тестванията ще заловен новия вид, а имунизацията остава единственият излаз. 

" Той няма опция да мутира до дъно и ще се забута в глуха линия. Той мутира най-много в този spike-протеин ", означи доцент Николаева-Гломб. 

От Световната здравна организация предизвестиха, че Омикрон евентуално ще се популяризира в интернационален проект, създавайки " доста висок " риск. Но с цел да разберем повече за него, ще са нужни две седмици. 

Към днешна дата не са докладвани смъртни случаи, свързани с Омикрон. На този декор управляващите в Претория изрично осъдиха анулираните полети от редица страни до и от страната. 

" Аз съм " надълбоко отчаян " от това деяние, което е безпричинно. Призовавам възбраните да бъдат незабавно анулирани ", съобщи президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса. 

Израел вкарва и следене на инфектираните с новия вид. Междувременно Нидерландия пък записва двама бегълци от карантинен хотел, в който бяха настанени след връщането им вкъщи от Южна Африка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР