Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта

...
Терористично нападение срещу българските граждани и НАП – така властта
Коментари Харесай

Властите се оплакаха от терористичната хакерска атака срещу НАП

Терористично нахлуване против българските жители и Национална агенция за приходите – по този начин властта дефинира хакерската офанзива, при която беше изтеглено голямо количество информация и персонални данни на българи от системата на приходната организация.
Двама министри – Владислав Горанов и Младен Маринов бяха извикани на изключително парламентарно чуване, с цел да разяснят обстановката пред депутатите.
Свидетели сме на най-сериозната хакерска офанзива, при която е изтеглена 3% от наличната база данни на Национална агенция за приходите, уточни министърът на финансите Владислав Горанов.
В хакнатите файлове е съдържат данни за стотици хиляди български жители, техните имена, ЕГН и имена на български компании с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на коли, разкри вътрешният министър Младен Маринов.
Ударена е една от 60-те бази данни, с които приходната администрация работи, като е употребена накърнимост на една от 144-те електронни услуги на Национална агенция за приходите – за възобновяване на Данък добавена стойност при покупки в чужбина.
Публично оповестената информация продължава да бъде предпазена, а наличието ѝ не е задоволително, с цел да се разбере имущественото положение на жителите, увери Горанов. Няма нарушена или изгубена информация при пробива, добави той.
Атаката евентуално е дело на съветски хакер, защото въпросните данни са качени на съветски домейни. Въпросните домейни и имейл адрес се ревизират ГДБОП. Съвместната работа на специалистите на Национална агенция за приходите, ДАНС, ГДБОП, Държавна организация „ Електронно ръководство “ продължава в денонощен режим.
Ще правим одит на всички системи на Национална агенция за приходите, увери Владислав Горанов.
Пробивът в системата на данъчната администрация е бил сбъднат преди съвсем 20 дни, разкриха от приходната организация.
Към момента електронните услуги за жители и бизнеса действат обикновено, като се изключи услугата за възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина, допълват от приходното ведомство. Нерегламентираният достъп до сензитивна информация е органически.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР