Терминалът за опасни товари на пристанището в Бургас, където са

...
Терминалът за опасни товари на пристанището в Бургас, където са
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Терминалът за сярна киселина в Бургас работи без ОВОС

Терминалът за рискови товари на пристанището в Бургас, където са построени резервоари за 50 000 тона сярна киселина , е построен с тежък аромат на корупция, оповестиха националният представител от " Демократична България " Ивайло Мирчев и някогашният общински консултант Димитър Найденов.

Разследването на Найденов от февруари насам е стигнало до извода, че терминалът е построен без наложителната Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) . Световната процедура е такива терминали за рискови товари да се построяват надалеч от обитаемоте места, с цел да няма риск за популацията, показват от " Демократична България ".

" Можем да гадаем за какво не е извършена процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда от тогавашния шеф на РИОСВ-Бургас. Това се случва постоянно, когато е належащо да се избегне публичното разискване и с цел да не могат жителите на Бургас да схванат какво се случва ", разяснява Найденов в живо включване.

Мирчев и Найденов обявиха, че ще насочат запитване до министъра на околната среда и водите Борислав Сандов за реакция по тематиката.

" Ще се обърне ли той към прокуратурата, която да изиска от съда анулация на решението на РИОСВ-Бургас за градежа на терминала? И в случай че това решение бъде анулирано в съда , какво ще последва? Имаме ли противозаконен градеж на профилиран терминал за сярна киселина? Това са въпросите, които ни вълнуват ", добави Найденов.

" Цялата мощност на страната е била впрегната да се обслужи интереса на един олигарх, доближен до някогашния министър председател Борисов. Община Бургас също има отдел " Екология " , който е проспал построяването без Оценка на въздействието върху околната среда и публично разискване. Отново става въпрос за тежък аромат на корупция ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР