Теренен мониторинг показва самовъзстановяване на понто-сарматски степи в района на

...
Теренен мониторинг показва самовъзстановяване на понто-сарматски степи в района на
Коментари Харесай

Самовъзстановяват ли се понто-сарматски степи в Добруджа?

Теренен мониторинг демонстрира самовъзстановяване на понто-сарматски степи в региона на Добруджа, твърдят от екоминистерството.

Теренният мониторинг е изработен от ДЗЗД " ЕНВИМОН " на 10 естествени местообитания на територията на зони от екологичната мрежа " НАТУРА 2000 " и отвън тях в разнообразни елементи на страната.

При наблюдението отвън предпазена зона в Добруджа е открито самовъзстановяване на площи от понто-сарматски степи наоколо до град Балчик . Индивиди от типичните за местообитанието типове са открити даже като пионерни, заселващи нови площи.

Интерес провокираха още взаимоотношенията сред тип от Червената книга на Република България - храстовидна карагана (Caragana frutex (L.) K.Koch) и непознатия инвазивен тип айлант (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle ).

В предпазена зона " Кабиюк " бе открито, че местообитанието " Понто-сарматски широколистни храстчета ", което се дефинира от наличието на този тип в тази зона, е застрашено от нашествието на плътна популация от айлант .

Нашествието е в източната част от местообитанието и в нея то губи територия и човеци, засенчвано от айланта . В същото време в западната част храстовидната карагана заема нови територии и по този начин местообитанието се " реалокира ", " бягайки " от нашественика .

Това местообитание е застрашено и от локален тип - известният остър шубрак драка (Paliurus spina-christi Mill. ). Проблемът е открит на територията на предпазена зона " Таушан тепе ".

В резултат на компактно обрастване местообитанието също губи територия . Неочаквано храстовидната карагана се оказва доста адаптивна и дълго време съумява да съществува в " прегръдката " на драката , пишат от ековедомството.

Мониторингът е от ДЗЗД " ЕНВИМОН " по план на Изпълнителната организация по околна среда - " Извършване на разбори и изследвания на типовете и естествените местообитания в България, предмет на докладване според член 17 от Директивата за местообитанията и член 12 от Директивата за птиците " по ОПОС 2014-2020.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР