Теренът, върху който ФНИ България получи право на строеж срещу

...
Теренът, върху който ФНИ България получи право на строеж срещу
Коментари Харесай

"Фонд за недвижими имоти България" търси 38 млн. лв. от инвеститорите на борсата

Теренът, върху който " ФНИ България " получи право на градеж против 9.7 млн. лева

© Велко Ангелов Още по тематиката
" ФНИ България " подписа прелиминарен контракт за градеж в " София тех парк "

До 10 дни компанията би трябвало да заплати 10% от препоръчаните 9.7 млн. лева за правото да направи офис постройка
3 юли 2017
" София тех парк ": Една пазарна договорка след една неизгодна

Държавата ще получи съвсем 10 млн. лева от право на градеж на офис постройка. Без съревнование за същото взе съвсем на половина по-малко
28 май 2017
Три компании желаят да строят офиси в " София тех парк "

Един от огромните фондове за парцели на борсата, компания с фокус върху стартъпи и Милен Велчев с Красимир Катев подадоха предложения за строителство
9 май 2017
" ФНИ България " преглежда опция за огромна постройка на мястото на " Мосю Бриколаж "

Става въпрос за обект с височина 85 метра
3 апр 2017
" ФНИ България " е отдал над 70% от офис център " Камбаните "

Основен наемател в бизнес центъра е " Адеко България "
11 окт 2016 Една от нй-ликвидните компании на Българска фондова борса (БФБ), включена и в главния показател SOFIX, разгласи подготовка за двойно нарастване на капитала. На съвещание на съвета на шефовете, извършено в петък, 20 април, е взето решение за издаване на нови акции, с които да бъдат набрани над 38 млн. лева Ресурсът ще се влага в строителството на нова офис постройка с 35 хиляди кв.м разгъната застроена повърхност, която ще се намира в " София тех парк ".

Новината идва дни откакто различен фонд със специфична инвестициона цел, " Елана Агрокредит ", съумя да набере 20 млн. лева от финансовия пазар в процедура по нарастване на капитала.

Логична стъпка

Намерението за двойно нарастване на капитала на " Фонд за недвижими парцели България " от сегашните 20.150 млн. лева на 40.3 млн. лева бе оповестено след края на комерсиалната сесия в петък. От известието излиза наяве, че номиналната стойност на новите акции ще е 1 лева, а емисионната им цена ще е близка до тази на затваряне в петък - 1.90 лева за лот. Предлагането ще се смята за сполучливо, в случай че бъдат записани и платени половината от издадените бумаги или в случай че бъдат набрани 10 млн. лева Ако бъдат записани всички препоръчани бумаги, в сдружението ще постъпят 38.25 млн. лева

Предстои компанията да избере капиталов медиатор по предлагането и да изготви и показа за утвърждение пред Комисията за финансов контрол (КФН) проспект за плануваното нарастване.

Целта, за която ще се употребяват средствата, е инвестиция в офис постройка, която ще бъде издигната върху учредено право на градеж в интерес на фонда, намиращо се в Зона 2 на " София тех парк ". По план постройката ще има 16 хиляди кв.м подземна част и 35 хиляди кв.м надземна част.

Публичният фонд за вложения в недвижими парцели закупи имота през май 2016 година против 9.7 млн. лева Големината на терена, върху който е отстъпено правото на градеж, е 8140 кв.м, като с изключение на постройката вложителят се ангажира с оформлението на зелените площи. Ключово условие е 30% от кабинетите в бъдещата постройка да се отдадат чартърен на компании, занимаващи се с изследователска и развойна активност.

Към момента капиталовият портфейл на " ФНИ България " включва 9 плана, от които най-значимите са офис постройките Сграда 1 в " Бизнес парк София " и офис постройка " Камбаните ", както и два магазина на веригата Mr. Brickolage в София и Варна. Фондът влага още във ваканционни парцели и земеделска земя.

Пазарът се разсънва

Планът за набиране на 20 млн. лева от финансовия пазар се появява в миг на посъбуден интерес към борсата. Само преди дни фондът " Елана Агрокредит " бе подсилен от вложителите с 19.5 млн. лева, които ще бъдат употребявани за напредък на бизнеса. Дружеството предлага опция за покупка на земеделска земя на лизинг, като от основаването му преди пет години до момента е финансирало покупко-продажби за покупка на близо 75 хиляди дка за над 60.22 млн. лева

Инвеститорите са в очакване и на първичното обществено предложение на " Градус ", която ще е първата огромна компания от хранително-вкусовия отрасъл на борсата. През предходната седмица управлението й внесе проспект за утвърждение от регулатора, което значи, че IPO-то може да се появи преди лятото. Амбициозната цел зад него е за набиране на 100 млн. лева от финансовия пазар, което при триумф би било рекордно достижение за последните 10 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР