Теоретиците не стават богатиМедиите създават ситуация, при която хората живеят

...
Теоретиците не стават богатиМедиите създават ситуация, при която хората живеят
Коментари Харесай

Загубата на връзка с реалността е бедата на нашето време

Теоретиците не стават богати


„ Медиите основават обстановка, при която хората живеят в два разнообразни свята. Например всичко, което CNN излъчва за спора в Сирия, е неистина. Видях това, когато бях в Алепо. С очите си виждаш едно, а в новините друго. Бедата е в това, че сред западните публицисти към този момент има интелектуална монокултура. Ако опиташ да покажеш какво се случва в реалност, ще ти лепнат етикета „ путинист “ и няма да получиш работа в огромните американски тв. Това е модерна инквизиция, която те санкционира за това, че имаш мнение, друго от формалното “.

Това написа Насим Талеб, американски журналист, икономист и трейдър, добил международна популярност през 2007 година, с книгата си „ Черния лебед “. Според него съвсем всички събития с последици за пазарите, световната политика и живота на хората са непредсказуеми и риск-менаджментът на държавните ръководители и компании, е ненужен. The Times назова Талеб най-големия международен мъдрец. Когато в „ Черния понеделник “ на 1987 година показателя Dow Jones се срина с 22.6%, Талеб завоюва от акции $40 млн.

Прекалено високият ритъм на промени е гибелен, написа той във фейсбук.

„ Преди да почнете да вършиме нови промени, вие сте длъжни да се убедите, че предшестващите ги са сработили. Обществото се раздели на „ наши “ и „ ваши “. Вместо независимост на мненията се сътвори обстановка като в тоталитарната страна. Има публични отзиви и ти си задължен да ги споделяш, другояче ставаш новобранец. Израз на годината стана „ фалшив нюз “. Образованият човек получава главно информация не от обкръжаващия го свят, а от други хора, списания и обществени мрежи. Най-страшната патология на нашето време е загубата на връзка с действителността. Когато търгувах на борсата, постоянно срещах трейдъри, които симулираха борсов сюжет на компютъра и бяха уверени, че и в действителността ще е по този начин. Натривах им носа с въпроса: „ А, какъв брой пари имаш в сметката си “? Теоретиците не стават богати. Човек е кадърен да взема положителни решения, единствено в случай че живее в действителността “, добавя той.

От „ Гласове ” със съкращения
Превод: Никола Стефанов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР