Теологията да стане защитена специалност, пледира топмагистрат, който е и

...
Теологията да стане защитена специалност, пледира топмагистрат, който е и
Коментари Харесай

Пловдивски топмагистрат стана студент по богословие

Теологията да стане предпазена компетентност, пледира топмагистрат, който е и първокурсник по богословие в Пловдивския университет. Създателят на Административния съд под тепетата, който го оглавяваше в продължение на 11 година - Георги Петров, се включи с отчет „ Богословие и национална сигурност ” в студентска конференция за православието. Петото издание на форума събра през вчерашния ден студенти и докторанти от наши и съветски университети в Съюза на учените в Стария град и се провежда от Катедра „ Теология ” на Философско-историческия факултет на ПУ.

Необходимо е специалността „ Теология ” да бъде подкрепена на държавно равнище на фона на националните ползи и националната сигурност, съобщи Георги Петров. Не бива да забравяме, че  точно вярата ни е запазила като народ над 12 века, добави той. Според магистрата превръщането на специалността в предпазена ще помогне с фрагменти, които да се борят с радикализацията измежду почитатели на исляма.  

В момента 12 специалности от филантропичните науки са предпазени. За да се добави нова, би трябвало да се произнесе Министерски съвет по предложение на МОН. Философско-историческият факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски ” към този момент е направил действия за това, сподели Георги Петров.  

Самият той се обръща към богословието след 25 година кариера в правосъдната система. Бил е арбитър в Районен и Окръжен съд. В продължение на  11 година е управлявал Административния съд в Пловдив. „ След приключването на мандата ми взех решение, че задачата, която ми разпореди Висшият правосъден съвет - да основа Административния съд, е изпълнена и в този момент мога да се посветя на друга задача ”, споделя Георги Петров. В момента е първокурсник по богословие и паралелно с това - редови арбитър в Пазарджик.

Решението му да се обърне към теологията не е резултат от ненадейно събуждане - магистратът постоянно е бил набожен човек. „ В един миг Бог ти подсказва накъде да тръгнеш. И най-разумно е да го послушаш ”, усмихва се той. Желанието да поеме към новото предизвикателство имал от дълго време, само че не и физическата опция да го осъществя поради множеството професионални задължения.

Дали след дипломирането си би влезнал като духовник в храма, или по-скоро като учител в университетските аудитории, е още рано да се каже. Засега Георги Петров счита да поеме към академичната работа. Но когато пристигна време, Бог още веднъж ще ми подскаже, споделя той.  

КАРЕ:

Темата на конференцията „ Православие - обичаи и актуалност ” предизвика студент от Техническия университет да разсъждава за технологиите и Библията. Хачик Язъджиян сега учи за магистърска степен, откакто  е приключил бакалавърска  стратегия по компютърни системи и технологии. „ Днес доста разчитаме на GPS, без да си даваме сметка, че той в действителност приспива сетивата и вниманието ни. Така от време на време се оставяме да бъдем водени от технологиите ”, споделя Язъджиян. Според него обаче актуалният човек не трябва да разрешава да бъде омаян от тях за сметка на духовните ориентири.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР