Теодора и Павел Лозанови: Малкият екип, чистият бизнес и прозрачността

...
Теодора и Павел Лозанови: Малкият екип, чистият бизнес и прозрачността
Коментари Харесай

Теодора и Павел Лозанови, Bogdar: Проблемът е за бъдещите поръчки, които може да бъдат отказани

Теодора и Павел Лозанови: Малкият екип, чистият бизнес и прозрачността на марката е това, което ще ни избави в тази сложна обстановка

© Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи. Очаквано и тук най-устойчиви са храните.
Теодора и Павел Лозанови започват бутиковия бранд за женско облекло Bogdar ( " Богдар " ) в Барселона през лятото на 2015 като непряк план, само че през днешния ден го ръководят от София. Дрехите се създават в ателие във Видин, където фамилията на Павел има шивашка фабрика. Младите бизнесмени продават посредством дистрибутори в бутици в Париж, Лондон, Ню Йорк, Тексас, а също и онлайн посредством фирмения уебсайт. За разпространение на марката залагат на задгранични PR организации и задгранични блогъри. Оборотът за 2019 година е 200 хиляди евро, а измежду изданията, които са забелязали Bogdar, са Vogue, Marie Claire, S Moda, You, Blanc.

Как се отразява пандемията от ковид на бизнеса ви?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Павел Лозанов: Усещането за идни компликации пристигна още в края на февруари и началото на март по време на Седмицата на модата в Париж. Тогава над 60% от купувачите - от Италия, Азия, Съединени американски щати, не пристигнаха на ревюто поради терзания към ковид и допустима следваща карантина. От днешна позиция тази липса може да се преглежда и като плюс, защото доста производители, които получиха големи поръчки по време на Седмицата на модата и към този момент са вложили в платове и труд, в този момент получават отвод на поръчките. Това е навсякъде в сектора и не става въпрос единствено за първокласни марки. Ето за какво се чака много марки да банкрутират.

Наложи ли се смяна в организацията на работа на компанията поради ковид?

Павел Лозанов: Работим с доста външни реализатори - с интернационална организация за маркетинг и продажби, основана в Лондон, както и с доста фрилансери. Помолихме ги да понижат хонорарите си и срещнахме безусловно схващане. Хонорарът на организацията да вземем за пример бе понижен с две трети, а на фрилансерите - с 20%. Работехме и с една организация в Лос Анджелис, само че се договорихме, че до септември няма да употребяваме услугите й поради тази изключителна обстановка. Освен това до неотдавна правехме по четири сбирки на година, само че в този момент вършим две. Това понижава разноските и ни дава задоволително време за осъществяване на сбирките. Това стратегическо решение беше взето преди пандемията от ковид, защото с четири сбирки годишно не успявахме да достигнем качеството и перфекционизма, които желаеме. То обаче се оказа наш плюс, тъй като не готвим сбирка за юни, а за идващото международно фешън ревю през септември, когато се надяваме обстановката да се възстановява.

Как се отразява на бизнеса ви обстановката в Италия, откъдето доставяте главно платове и спомагателни материали ?

Павел Лозанов: 90% от платовете идваха от Италия. Сега диверсифицираме доставчиците, пожелаваме образци от Турция да вземем за пример. Поддържаме си връзките с италианските снабдители, по-голяма част от които са във Флоренция. Те са положително настроени, някои от тях работят от у дома, пращат образци.

Теодора Лозанова: С четири сбирки на година не успявахме да се фокусираме върху всички елементи по облеклата. Концентрацията върху две сбирки годишно се оказа доста положително решение. В момента да вземем за пример няма ципове, защото те идват от Италия, а фабриките там са затворени.

Имате ли спад в поръчките и продажбите на облекла?

Теодора Лозанова: Още е рано да се каже, защото пролетно-лятната сбирка беше пусната през февруари. Като цяло несигурността при продажбите идва от ритейлърите - всички магазини за облекла са затворени в цяла Европа и Съединени американски щати. Но през нашите канали за продажба към този момент не се регистрира спад. Посещаемостта на фирмения ни уебсайт се е нараснала, през него минават към 60% от продажбите. Нивото на онлайн поръчките се задържа през последните 3-4 седмици.

Павел Лозанов: Модата работи с 12 месеца напред. Сегашната сбирка е направена преди няколко месеца. Проблемът е за бъдещите поръчки, които може да бъдат отказани. Очакваме един клиент, с който се срещнахме в Париж, да удостовери поръчката си. Трябваше да изпратим облекла за доста огромен фешън бутик в Лондон, само че към този момент има задържане на поръчката.

Как заплащат вашите клиенти?

Теодора Лозанова: Клиентите заплащат като депозит 30% от цената на поръчката, а останалите 70% се заплащат сега на изпращане на поръчката. Нямаме неуредени заплащания към този момент.

Как пандемията трансформира фирмените проекти?

Павел Лозанов: Планирахме за 2020 година да стигнем половин милион евро оборот. Но в този момент всички проекти са доста сложни. Работата ни по сбирката от няколко седмици е на пауза. Започнахме да изпращаме пакети с по пет маски с медицински филтър за многократна приложимост. Клиентите вършат поръчки посредством уеб страницата, като заплащат единствено за доставката, а маските са безвъзмездни. Досега сме дарили към 12 хиляди маски - в това число и на полицията, пожарната, общината във Видин.

Какви са прогнозите за вашия бизнес?

Павел Лозанов: Очакваме да оцелеем. Това, което ще ни избави, е, че производството на облеклата Bogdar е в фамилната компания на родителите ми. Екипът, който работи особено за Bogdar, е дребен - 16 заети. Те са доста квалифицирани и са част и от фамилния шивашки бизнес. Изобщо не планираме съкращения на екипа.

Теодор Лозанова: Прозрачността на марката е част от нашата тактика - ние демонстрираме лицата на хората зад марката, от кое място купуваме платовете, кои са нашите снабдители, какво е тяхното държание по отношение на околната среда.

Павел Лозанов: Устойчивостта и прозрачността на марката, умеенето да докажеш, че бизнесът ти е чист - това е една от трендовете в стилната промишленост и сериозен плюс, на който разчитаме в тази обстановка. Работим с дребни фамилни компании, използваме органични и рециклирани платове. Според прогнозите наклонността за резистентен бизнес ще се ускори след пандемията, когато хората ще преоценят своите полезности и ще бъдат по-предпазливи в своите покупки. Малкият екип, чистият бизнес и прозрачността на марката са това, което ще ни избави в тази сложна обстановка.

Интервюто взе Мара Георгиева

Предприемачи в корона света: Собственикът на българската марка за слънчеви очила и диоптрични рамки KWIAT Павел Цветков:

От 13 март оборотите за KWIAT са нулеви Производителите на меса по технологията за вакуумно готвене sous-vide ( " су тип " ) с марката 11 Meats Михаил Николов и Йонко Дяков:

Производството ни спадна с към 70% поради затворените хотели и заведения за хранене Съоснователят на платформата за компенсации от самолетни компании ClaimCompass Александър Сумин:

Свиваме разноски, мислим нов артикул Съоснователят на " Колелиния ", производител на велосипедите Halfbike, Мартин Ангелов:

Не чакаме огромни промени Съоснователят на платформата за ръководство на споделени пространства OfficeRnD Мирослав Мирославов:

От агресия минаваме в режим опазване на бизнеса
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР