Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на

...
Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на
Коментари Харесай

Теодора Димова

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-хубавите посланици на България и значим народен актив

Теодора Димова е съучредител на Политическа партия " Републиканци за България ", член на Изпълнителния съвет и лидер на листата с претенденти за народни представители в 24-ти МИР София

 

- Г-жо Димова, Вие сте правист, който 17 години е живял и работил във Франция. Кое Ви стимулира да се върнете у нас?

- В настоящия подтекст на здравна, икономическа, обществена и политическа неустойчивост, страната ни се нуждае, повече от всеки път, от ефикасна държавна промяна, учредена на европейски правила и национални цели. Този развой допуска забележим политически кураж и реалистична стратегия за дълготрайна непоклатимост и напредък в чиято основа са заложени амбициозни секторни промени. Това, което ме стимулира е сполучливата реализация на дълго чаканата позитивна смяна.

- Кои съгласно Вас са главните аргументи от ден на ден млади българи да напущат родината си?

- България губи своите гении поради възприятието за неизбежност, което е тясно обвързвано с неналичието на вероятност за по-добър живот. Качеството на образованието, опазването на здравето, правораздаването, както и бизнес средата в страната ни не подхождат на стандартите на развитите демократични страни. Глобализацията е тази, която частично изяснява за какво нашите сънародници са все по-критични и взискателни към българските управници - те познават нормалността, която съществува в развитите страни и е резонно да изискват от личната си страна същите правила и привилегии.

- Как българите в чужбина могат да се включат по-активно в публичния и политически живот у нас и за какво това е належащо?

- Сънародниците ни в чужбина вземат участие в икономическото, езиковото и културното въздействие на страната ни по целия свят, те са най-хубавите посланици на България и значим народен актив. Опитът им не би трябвало да бъде неглижиран, а обсъждан като преимущество и късмет за България. Те могат да допринесат за развиването и просперитета на страната ни и е наша отговорност да им дадем тази опция.Ние считаме, че е редно, по образеца на редица страни, измежду които е и Франция, сънародниците ни с двойно поданство да имат конституционното право да се кандидатират за народни представители в българския парламент. Това предложение е заложено в предизборната ни стратегия и имаме вяра, че такава законодателна самодейност би била удобна за страната ни освен във вътрешен проект, само че и на интернационалната сцена. Така ще покажем на евро-атлантическите ни парньори, че демократичната система в България е в развой на позитивно развиване.

- Какво към момента липсва в отношението на българската страна към българите от новата емиграция?

- За страдание българската страна към момента не е посочила на своите емигранти, че тя има потребност от тях, че прави оценка достиженията им, че има предпочитание да ги приобщи. Нашите емигранти имат потенциала и волята да вземат присъединяване - от близко или отдалеко - в процеса на смяна. Държавата би трябвало да води самодейна политика към тях, да ги интегрира в обществено-политическия живот в страната, да насочи част от държавния запас, с цел да възроди връзката им с родината. Редно е да се сътвори Министерство на българите в чужбина и да им се даде опцията да гласоподават електронно и отдалечено. Модерна България не е идеал, а напълно достижима цел и ние всички би трябвало да се активизираме и да потвърдим, че дружно сме по-силни.

- Защо " Републиканци за България " оферирате да се сътвори обособен изборен регион за българите в чужбина?

- В основата на това предложение стои нуждата от възобновяване на доверието сред сънародниците ни от чужбина и тези от България. Българите живеещи в чужбина имат характерни проблематики, които е редно да бъдат обсъждани със същата съвестност, с която се преглеждат проблемите на локалното население. За да могат да бъдат техните проблеми разбрани по-добре в България е належащо да получат посланичество, като им се даде опция да разискват значими за тях въпроси в българския парламент. Не бива да разрешаваме дискриминирането и разделянето на българското общество да продължава, а да му дадем опция за обединяване. България има стратегическо местонахождение в Европа и капацитет за лидерско предимство пред останалите страни на Балканите. Всички ние би трябвало да подходим отговорно и дружно да извоюваме позицията, която страната ни заслужава.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР