Теодор Салпаров е първият волейболист и национален състезател, който призна

...
Теодор Салпаров е първият волейболист и национален състезател, който призна
Коментари Харесай

Теодор Салпаров: Направих си генетичен тест, за да съм по-добър на терена

Теодор Салпаров е първият волейболист и народен играч, който призна обществено, че е приложил генетичен тест върху себе си.

Той се е подложил на специфичния NGDiet, който дава самостоятелна информация за храните, които въздействат най-добре на неговото здраве и кондиция. Салпаров споделя, че неотдавна демонстрира интерес към верния хранителен режим, както в качеството си на професионален състезател, по този начин и като човек, стремящ се към здраве и дългоденствие.

Oсновната причина, заради която спортистът се интересува от персонализирано хранене, e да се задържи в играта колкото се може по-дълго. Салпаров е на мнение, че в международен проект от ден на ден състезатели стартират да употребяват генетичните проучвания, с цел да подобрят триумфите си, възползвайки се от генетичните си заложби за здравословно хранене. Волейболистът счита, че най-хубави спортни резултати се реализират, когато се съчетаят два съществени фактора – вярно хранене и подобаващи тренировки.

Ето за какво благодарение на доктор Силвия Паскалева - експерт по физикална и рехабилитационна медицина, Теодор Салпаров взема решение да се подложи на генетичния тест NGDiet, който компанията NutriGen предлага у нас.

Генетичните проби са научно потвърден способ за проучване и са необятно използвани най-често в областта на опазването на здравето, както за определяне на редица болести, способи на предварителна защита, правене на съответна терапия, по този начин и за определяне на наследствени вариации в генома, свързани с самостоятелните разлики в режим на хранене, двигателна интензивност и нужда от приемане на витамини и минерали.

Защо обаче генетичните проби са толкоз значими? Защото са единственият метод да научим за себе си неща, които няма по какъв начин другояче да знаем.

Генетичните проби дават забележителен размер информация, която няма по какъв начин да бъде получена посредством който и да е различен вид проучване, споделят експертите. На базата на получените резултати генетиците, педиатрите, ендокринолозите, диетолозите, физиотерапевтите, фитнес инструктурите и лайф коучовете могат да разработят високоефективни, персонализирани стратегии за предварителна защита, хранене и тренировки. И те няма да бъдат основани на догатки за положението на тялото и генетичната му съдба, а ще бъдат направени въз основата на персоналния генетичен профил.

Малко прочут е фактът, че според от генните вариации, които съществуват сред обособените хора, всеки човек усвоява питателните субстанции (мазнини, въглехидрати, витамини, минерали) строго самостоятелно и с друг ритъм, като в организма те се натрупват с друга скорост. Генетичният тест NGDiet, на който Теодор Салпаров се подложи, може да дефинира склонността на всеки към напълняване, към хранително пристрастяване и преяждане и да покаже въздействието на режима на сън върху тежестта, енергийна хомеостаза, както и към оптимизацията на процеса на намаляване. Разчитайки генетичните данни от теста, експертите в компанията NutriGen изготвят рекомендации за високоефективен персонализиран хранителен режим и потребността от физическо натоварване на седмична база, съобразени с самостоятелните генетични специфики, засягащи метаболизма, липолизата и усвояването на мазнините. В случая, на волейболиста е предложена така наречен Средиземноморска диета, като самият хранителен режим е направен от сертифицирания нутриционист и здравен коуч Весела Петрова в Дипломатическа клиника "Мона Лиза”.

Освен вярното хранене, Салпаров споделя, че при спортистите от извънредно значение е съществуването на верен подготвителен режим, включващ вид на физическо натоварване, активност и периодичност на тренировките. NutriGen предлага генетичен тест който проучва набор от гени, свързани с три съществени фактора, определящи спортните достижения: мощ и устойчивост, риск от контузии и травми и благоприятни условия за възобновяване. С помощта на NGSport е вероятен избор на подобаващ спорт и извършения, с които да се реализиран високи резултати и да се понижи рискът от контузии. Резултатите дават елементи за самостоятелните особености на организма, свързани с струпване на мускулна маса, кръвообръщение и кръвно налягане, сърдечно-белодробен потенциал, инфектиране и стрес.

В допълнение, компанията NutriGen предлага други два генетични теста – NGHealth и NGEstrogen, способни да подобрят доста здравословното положение според от самостоятелните унаследени генни вариации.

Приложени вкупом, тези генетични проби могат да обезпечат по-добро здраве посредством персонализирано здравословно хранене, вярно физическо натоварване, предварителна защита на редица неподходящи генетични предразположения, хронични заболявания, контузии и стрес. По тази причина Теодор Салпаров е уверен, че генетичните проби ще стават все по-търсени, освен измежду професионални спортисти, фенове на спорта и деца със спортна тенденция, само че и измежду хора, стремящи се към пълностоен и здравословен метод на живот.

* Теодор Салпаров е първият български волейболист, играл в голям брой тимове като ЦСКА, младежкия народен тим, Луч, Газпром, Динамо Москва, Галатасарай, Лион, Зенит, Нефтохимик. Титуляр е в Националния тим по волейбол на България. Постига редица триумфи на летните олимпийски игри в Лондон, Световната лига, Европейското състезание и Шампионската лига по волейбол. Избран е за либеро № 1 на шампионата „ Файнъл 4 “ в Берлин.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР