Теодор Радонов поема ръководството на българския офис на групата на

...
Коментари Харесай

Теодор Радонов: До тук ЕИБ е инвестирала близо 5.5 млрд. евро в България

Теодор Радонов поема управлението на българския офис на групата на Европейска инвестиционна банка в България в края на март тази година от Андреас Бейкос. Радонов е финансов специалист с тапия от френския Университет София Антиполис.Той има над 10 години опит в групата на Европейска инвестиционна банка, от които 8 с Европейския капиталов фонд (ЕИФ), където фокусът му е бил върху със секюритизация и гаранционни артикули. Участва интензивно в структурирането и използването на редица финансови принадлежности на ЕИФ в България. Преди това той е работил във финансовата сфера на аналитични позиции. Какви са резултатите от активността на групата на Европейска инвестиционна банка в България все още и какви са проектите ви в средносрочен проект?
Банката работи в България още от 90-е години и към този миг е вложила близо 5.5 милиарда евро в страната. През 2020 година предоставените заеми, гаранции и финансови вложения са на стойност 443 млн. евро, което е с 23% над постигнатото през 2019 година От тях 328 млн. евро са вложени от ЕИФ с интервенции за подкрепяне на дребния и междинния бизнес посредством медиатори - банки и фондове за рисков капитал като LAUNCHub и Sofia Angel Ventures. Очакванията ни са тези близо 330 млн. евро да отключат финансиране за МСП от към 1.8 милиарда евро, което е 10-годишен връх за ЕИФ в България и класира страната на 14-о място измежду страните членки на Европейски Съюз.

Приоритетите на Европейска инвестиционна банка за 2021 година и в обозримо бъдеще са към този момент открити. Основните области на съфинансиране са предпочитани планове в обществената инфраструктура - както за довеждане докрай на планове от предходния програмен интервал, по този начин и планове от идващия. Голям % от вложенията и през 2021 година ще бъдат ориентирани в поддръжка на възстановяващи се от рецесията компании.
Бихте ли дали образци за плановете, които финансира групата?
В частния бранш образец е месопреработвателят Бони Холдинг, с който подписахме заем за 30 млн. евро за рационализация на съществуващите уреди и построяването на нови индустриални мощности в Левски, Ловеч, Пордим, Брестак и Търговище. Пример за план в обществения бранш е партньорството с Фонд Флаг - банката и фондът подписаха съглашение за заем на стойност 25 млн. евро за поощряване на градски вложения в дребните български общини - като резистентен градски превоз, ограничения за енергийна успеваемост, ръководство и запазване на околната среда.
Има рецензии, че европейският План за възобновяване не разрешава частни планове. Ще можете ли да запълните тази ниша?
Европейска инвестиционна банка ще поддържа Плана за възобновяване и резистентност, било то с директно финансиране, финансови принадлежности и спомагателна консултантска и техническа помощ. Пример за евентуално съдействие при директното финансиране би било одобрение на стратегия или рамково съглашение за съфинансиране на промени или планове в предпочитани браншове като климат или цифровизация. На разположение сме да предоставяме и финансов запас на профилираните фондове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР