Тенденцията средно 300 лекарства да напускат българския пазар годишно, основно

...
Тенденцията средно 300 лекарства да напускат българския пазар годишно, основно
Коментари Харесай

Отново 10% ръст на фармацевтичния пазар в България

Тенденцията приблизително 300 медикаменти да напущат българския пазар годишно, главно по стопански аргументи, и постоянният растеж от 10% в продажбите на лекарства може би наподобяват като две обособени страни на медала, който разказва фармацевтичния пазар. Всъщност те са свързани и като цяло наклонността не е по никакъв начин радваща. Заради натиска върху цените от страна на страната и дребния пазар фармацевтичните компании към този момент не рискуват - не постановат медикаментите си първо в България, вършат тъкмо калкулации какъв брой ще им коства навлизането на пазара и в следствие се отхвърлят да влагат тук, понижават бизнеса си, клъстерират и преструктурират и в последна сметка напущат пазара. Така растежът от 10% при недорасъл пазар не е радващ и е наклонност за покупка единствено на най-необходимото, което жителите и НЗОК могат да си разрешат. Гражданите са сложени преди всичко, защото те купуват или доплащат медикаменти за 2.8 милиарда лева сами, без помощта на здравната каса, и по този начин са преди всичко в Европейски Съюз по доплащане от джоба на пациента за терапия.По данни на международната маркетингова компания IQVIA през предходната година продажбите на лекарства и хранителни добавки са надхвърлили 5.4 милиарда лева

Тенденцията приблизително 300 медикаменти да напущат българския пазар годишно, главно по стопански аргументи, и постоянният растеж от 10% в продажбите на лекарства може би наподобяват като две обособени страни на медала, който разказва фармацевтичния пазар. Всъщност те са свързани и като цяло наклонността не е по никакъв начин радваща. Заради натиска върху цените от страна на страната и дребния пазар фармацевтичните компании към този момент не рискуват - не постановат медикаментите си първо в България, вършат тъкмо калкулации какъв брой ще им коства навлизането на пазара и в следствие се отхвърлят да влагат тук, понижават бизнеса си, клъстерират и преструктурират и в последна сметка напущат пазара. Така растежът от 10% при недорасъл пазар не е радващ и е наклонност за покупка единствено на най-необходимото, което жителите и НЗОК могат да си разрешат. Гражданите са сложени преди всичко, защото те купуват или доплащат медикаменти за 2.8 милиарда лева сами, без помощта на здравната каса, и по този начин са преди всичко в Европейски Съюз по доплащане от джоба на пациента за терапия.

По данни на международната маркетингова компания IQVIA през предходната година продажбите на лекарства и хранителни добавки са надхвърлили 5.4 милиарда лева

" Продажбите единствено на медикаменти с лекарско наставление и без рецепта (по цени на дребно въз основата на продажби от търговци на едро към аптеки и болници) са били за 4.616 милиарда лева, което съставлява растеж в стойност с 9.7% спрямо 2021 година ", разяснява Лука Чичов, общоприет управител за Централна и Източна Европа на IQVIA.
Аптечният пазар настигна по растеж болничния
За първи път от най-малко пет години аптечният пазар изпреварва по растеж болничния пазар, въпреки и със напълно малко - 9.8% растеж в стойност на пазара на дребно в аптеките спрямо 9.4% при продуктите за болнична приложимост.
Реклама
В аптеките, които по традиция заемат две трети от продажбите на медикаменти, най-бързо растящата категория е тази на антикоагулантите поради съвсем всеобщото определяне на новите молекули. Последното потомство разреждащи кръвта и намаляващи риска от формиране на тромби медикаменти са с растеж над 26 млн. лева спрямо 2021 година по данни на IQVIA.

Най-микроскопичният сегмент в аптечните продажби - онлайн каналът, който е на стойност под 100 млн. лева, също е отбелязал 10% растеж. Според лекарствения закон през него могат да се продават единствено артикули без рецепта, като за втора поредна година главен принос за растежа в поръчките имат витамините и минералите, след които се подреждат продуктите за грижа за кожата, косата, лицето и козметиката като цяло.

Болниците, които са с покупки на медикаменти за общо 1.237 милиарда лева, губят инерцията на двуцифрените растежи от предишните години и в този момент са с нарастване малко под аптечния пазар. Основният мотор на растежа на този пазар не престават да бъдат онкотерапиите. " Общият им растеж е на стойност над 120 млн. лева, което е повече от растежа на общия болничен канал ", отбелязва Лука Чичов.

Най-общо казано - за онколекарства лечебните заведения заплащат 700 млн. лева, което значи, че като цяло пациентите им в другите отделения се лекуват със относително евтина терапия. Разделени на броя на лечебните заведения в България, при болничните покупки на всяка болница се падат приблизително по 3.3 млн. лева за медикаменти, което е извънредно ниско число и маркер за това, че в клиниките като цяло мъчно може да се получи качествено лекарствено лекуване.
Реклама Значими разбърквания измежду най-големите по доходи корпорации
2022 година размества доста десетте най-големи корпорации по продажба на медикаменти с рецепта, като в нея към този момент влиза и нов участник - Johnson & Johnson на позицията на единствената българска фармацевтична компания измежду водачите - " Софарма ". Разместване има в цялата челна десетка - " Тева " отстъпва обичайното си трето място на MSD, а с изключение на американския тръст другите две компании с напредване в по-висока позиция са AstraZeneca и Swixx Biopharma.

Номер едно по продажби обичайно продължава да бъде Novartis, като швейцарският тръст консолидира в резултатите си и тези на своето поделение за генерични и биоподобни медикаменти Sandoz.

За разлика от фармацевтичните компании, в сегмента за търговия на едро с медикаменти няма съществени разбърквания. При 328 регистрирани дистрибутора на лекарства водещите четири не престават да бъдат с повече от 80% пазарен дял в доставките в лечебните заведения и аптеките на медикаменти със и без лекарско наставление. По традиция това са " Софарма трейдинг ", " Фьоникс фарма ", " Стинг " и " Фармнет ". Заедно четирите компании правят над 92% от доставките в работещите в България към 3000 аптеки. В този канал водещ търговец на едро е " Стинг " с 28.63% пазарен дял и 1.03% растеж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР